2013-04-23

Ingrid Carlqvist och Benny Rosenqvist

Benny Rosenqvist har jag tagit upp förut. Han är, av någon anledning, en av landets framgångsrikare bondfångare i den märkliga "mediala" branschen: prata med spöken, hitta borttappade prylar, förutspå framtiden, och så vidare.

Faktoider-bloggen: Det Ökända: Benny Rosenqvist; Benny Rosenqvist, bluff


Han har även gett ut några böcker. Flera av dem (kanske alla?) har han skrivit tillsammans med den professionella skribenten Ingrid Carlqvist. Inget konstigt med det.

Fast just Ingrid Carlqvist har på sista tiden blivit betydligt mer känd i andra sammanhang. Som är ännu mindre smickrande än att hjälpa en bedragare med att få till formuleringarna i sina fluffiga new age-böcker.

Sedan hon fått sparken från två tidningar bildade hon i början av 2012 Svenska Tryckfrihetssällskapet, "en partipolitiskt obunden förening vars främsta syfte är att kämpa för det fria ordet, varhelst det hotas och oavsett vem som hotar det." Det låter ju bra. I praktiken är det en islamofobisk och rasistisk klubb.

Och i höstas var hon med och startade tidningen Dispatch International, med utvalt material i samma stil. (Dessutom har man med artiklar om Obamas härkomst och om han faktiskt kvalar in som president [korrigerat efter Jespers påpekande, se även bloggposten President Obama], "den nya världsordningen", att Turin-svepningen är äkta... Till synes utan särskild koppling till det egentliga budskapet, men där den gemensamma nämnaren är misstro mot det etablerade.)

Man kan tycka att Benny Rosenqvist, om han nu har så övernaturligt hyperkänsliga sinnen, borde ha märkt på mycket långt håll vad det var för en skuggvarelse han hade att göra med.

8 kommentarer:

Jesper sa...

Obama's medborgarskap är nog inte ifrågasatt. Han är medborgare i Amerkias Förenta Stater. Men konstitutionen säger uttryckligen att en president måste vara född i USA och inte neutraliserad medborgare (som jag). Så därför är hans födelseort av intresse, inte hans medbogarskap.
Inte för att det på något sätt försvarar den nämnda tidsskriften...

Hexmaster sa...

Där slant jag -- visst har du rätt. Korrigerat med bonuslänk.

Christian sa...

Naturaliserad, inte neutraliserad, va? :)

Jesper sa...

Naturaliserad skall det mycket riktigt vara. Jag får skylla på att jag inte skriver mycket på svenska nu för tiden.

udda boktips sa...

Ingrid Carlqvist är/var också en mycket aktiv person i det som kan kallas för "könskriget" på nätet, alltså mellan å ena sidan "papparätts"-rörelsen och å andra sidan vissa nätfeminister. I denna kamp stod hon på männens sida.

Det innebär att hon har en roll i historien kring boken "Gömda" och dess sanningshalt samt i bråket kring en "pedofil-lista" som rasat i några år. Dessa historier är dock så trassliga att jag inte har någon enkel överblick att förmedla gällande dem.

Gustaf Olsson sa...

Jag undrar hur det ser ut åt andra hållet: har Ingrid Carlqvists vänner inom den islamfientliga rörelsen överseende med att hon stöder en new age-are? Om ja, är de då så konsekventa att de accepterar pseudovetenskap även när det är andra politiska grupperingar som står för den?

Dag den vise sa...

Jag vet inte hur det är med den antiislamska rörelsen, men den antisemitiska rörelsen välkomnade i alla fall Lars Adelskogh in i deras rörelse, trots att new age-människor har ett rykte om sig att vara vänster.

Hexmaster sa...

Intressant fråga. Extrema grupper har väl sällan problem med pseudovetenskap -- snarare ett plus? -- så New age i sig borde inte vara något hinder. Adelskogh var ett väldigt tydligt exempel, jag kände inte till hans woo-bakgrund.

(Antisemiter resp islamofober kan gott dras över en kam.)