2013-04-04

Farlig myt: Gör-det-själv-HLR

Gör så här: Ladda ner den här bilden och sprid den på Facebook. Länka gärna till hlr.nu, snopes.com eller hit. Kan vi få en procent så stor spridning som själva myten?

HOW TO SURVIVE A HEART ATTACK WHEN ALONE

Since many people are alone when they suffer a heart attack, this article seemed in order. Without help the person whose heart stops beating properly and who begins to feel Faint, has only about 10 seconds left before losing consciousness. However [...]

De flesta myter, faktoider, klintbergare och slikt är harmlösa. Den här (som går ut på att man ska kunna hosta bort en hjärtinfarkt) är det inte.

Svenska rådet för hjärt-lungräddning skrev (på en numer borttagen sida) att myten "är uppenbart felaktig, trots detta inträffar missuppfattningar om att detta skulle vara korrekt". Om man ska gå efter andra källor så är det aningen knepigare och intressantare än så -- har vi någon läkare bland kommentarerna? -- men det är av akademiskt intresse; tipset är förvisso värdelöst i praktiken, kan dessutom förvärra, och är potentiellt livsfarligt.

Snopes.com: Cough Dropped
Wikipedia: Cough CPR

Påhittet har fått ett rejält energitillskott tack vare Facebook. Det är lite äldre än så, på Snopes har man hittat belägg sedan sommaren 1999.

Som så många andra faktoider är den av en sort som man vill sprida. Folk som är godhjärtade men tyvärr lite för godtrogna sprider den mer än gärna. Och så gör man sig i själva verket till åtlöje.

1 kommentar:

Trash sa...

Problemet är inte att folk med goda hjärtan sprider myten.

Problemet är att folk med dåliga hjärtan lyssnar.