2013-04-12

Sverigedemokraterna och den globala uppvärmningen

Enkel fråga: Har Sverigedemokraterna någon officiell inställning till den globala uppvärmningen?

Menar man i så fall att den är ett faktum, en myt eller något mittemellan? Och om uppvärmningen är ett faktum, är den då naturlig, ett resultat av mänsklig verksamhet, eller något mittemellan?


Jag har letat runt på sverigedemokraterna.se, liksom bland diverse bloggar, nyhetssidor och twitterkonton, utan att få något klart svar.

7 kommentarer:

L Karlsson sa...

Har alla andra riksdagspartier en oficiell inställning ?

Hexmaster sa...

Vet inte. Åtminstone M, S och MP har det. I just denna fråga har jag hittills inte fått anledning att misstänka något annat parti än SD för systematisk pseudovetenskap.

Anonym sa...

När man kollar runt på diverse klimatskeptiska bloggar och olika nätforum så tycker jag att det är ganska uppenbart att SD-anhängare och klimatskeptiker är närbesläktade.

De använder sig påfallande ofta av samma retorik och har likartade åsikter om "politisk korrekthet" och att "etablissemanget" försöker lura den "lilla människan".

Jag tycker också att man kan se en likhet i viljan att anamma konspirationsteorier.

Det ska givetvis påpekas att detta inte gäller alla i dessa grupper.
/HH

L Karlsson sa...

Jag tror att KD förnekar att mänskligheten är ansvarig för den globala uppvärmnigen

adde sa...

I deras energipolitiska program (från 2011) så skrivs det ju inte explicit (säkerligen medvetet), men vi hittar formuleringen "[...] biobränslen är en förnybar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten [...]" vilket väl borde tyda på en acceptans av vetenskapssamhällets konsensus.

Om vi tittar på riksdagsledamoten Josef Fransson som också är ledamot i miljö- och jordbruksutskottet så är han kanske den sverigedemokraten på riksnivå som skrivit mest i ämnet så tycks också han acceptera konsensus även om vi kan hitta den måhända lite suspekta formuleringen "antropogen klimatpåverkan" vilket man kan tolka på lite olika sätt.

Ute i kommunpolitiken (även om detta ligger under deras officiella domän) kan man dock se sådana här tankar:

"Vad är då koldioxid? Koldioxid är något människan och djuren andas ut och som växter använder sig av att skapa syre. Koldioxid finns i kolsyrade drycker. Om nu koldioxid är så farlig, varför har inte kolsyrade drycker förbjudits? Har du en sodastream hemma? Då är du en klimatbov! Kolsyrepatronen innehåller – just det, koldioxid."

https://harryda.sverigedemokraterna.se/2013/01/25/koldioxidskatt-pa-kott/

Anonym sa...

Thoralf Alfsson (riksdagsledamot, SD) är kritisk till "global uppvärming"

http://thoralf.bloggplatsen.se/kategori/194333-klimathysteri/

Hexmaster sa...

adde: Nu fick du mig, som ändå är rätt härdad, att tappa ytterligare en smula tro på mänskligheten.

Det verkar vara svårt att hitta någon SD:are, även på riksdagsnivå, som intresserar sig för klimatfrågorna utan att avfärda uppvärmningen.