2013-04-21

Blomkvistare jorden runt

1963 års Zapruder-film utgjorde 486 gryniga 8 mm-bilder, som dokumenterade prick 26,6 sekunder av händelsen. Det räckte långt, kan man säga. (Även om det inte var den enda dokumentationen så var det den överlägset viktigaste.)

Femtio år senare finns det till synes outsinliga mängder bildmaterial från Boston Marathon. I detta nu analyseras och diskuteras det för det vilda. Tack vare Internet kan privatspanare sitta var som helst och leta ledtrådar, jämföra, studera förstoringar och så vidare, och så småningom komma fram till saker och ting. Som när idoga grävare på Flashback avslöjade Terje med lodjuren, liksom en djurplågare i Lerum.

De gångerna har det gått bra: Man har dragit rätt slutsatser. Andra gånger går det sämre. Som nu de senaste dagarna.

När bilderna på suspect #1 och #2 lades ut nämndes att en av dem påminde om en student som varit försvunnen från Providence, Rhode Island sedan mitten av mars. Så småningom "bekräftades" detta, till synes, av polisen. Några timmar senare publicerades två helt andra namn.

I'd like to extend the deepest apologies to the family of Sunil Tripathi for any part we may have had in relaying what has turned out to be faulty information

- Mycket ångerfull användare på Reddit

Andra exempel har förekommit; det nämnda såg jag själv innan det avslöjades som ett blindspår, och därmed tycker jag att det är lite märkvärdigare.

Givetvis bedrivs förvirrad verksamhet på välkända tillhåll som Natural News, Alex Jones Infowars och den blågula foliesajten vaken.se. Men så länge som man inte tappar bort deras idéers proveniens borde de inte utgöra ett större problem. Inte som när alerta privatspanare med google-fu plötsligt inser att de i själva verket är en klumpig mobb.

1 kommentar:

Kurt sa...

Det finns ju några få tillfällen där man har nytta av så många ögon som möjligt, och där privatspanarna kan göra nytta b l a inom astronomin, när man jagar nya himlakroppar.