2013-04-11

Allen Smithee (pseud.)

Har du sett någon film som regisserats av Allen Smithee? I så fall kan du vara säker på att ha sett en film som inte regisserats av just densamme. Det är en pseudonym som används när regissören inte vill skylta med sitt eget namn.

Det man först tänker på är riktigt kassa filmer, eller filmer som man av annan anledning inte vill skylta med. Fast när pseudonymen först användes i Death of a Gunfighter* (1969) så var det av en helt annan anledning: Filmen hade haft två regissörer som bidragit ungefär lika mycket, men den största regi-insatsen hade tydligen gjorts av huvudrollsinnehavaren Richard Widmark. Så man gick till fackorganisationen Directors Guild of America, lade fram fallet, och fick OK för en anonym regissör. Det första namnförslaget lär ha varit "Al Smith", eftersom sannolikheten är väl hög för att någon riktig regissör ska ha det namnet så justerades det till mer udda Alan eller Allen Smithee. (Att en stavning råkar vara ett anagram på "the alias men" är en händelse som en del verkar tro är en tanke.)

För övrigt antar jag att man inte kan utelämna regissörens namn. Det ska vara med, helt enkelt.

Herr Smithees karriär började bra -- Gunfighter fick utmärkt kritik, salig kritiker Roger Ebert gav den 3,5 av 4 och prisade särskilt regissör Smithee, "a name I'm not familiar with". (Recensionen kompletterades senare med ett klargörande: "It was not until years after this review was written that 'Allen Smithee' became publicly known as a pseudonym used by directors who wanted their name removed from a film's credits.")

Men sedan gick det bara utför. Den ena skitfilmen följde på den andra.

Det intressantaste är kanske hur länge A. S. identitet hölls hemlig, även bland någorlunda insatta. Det var först 1998 och kalkonfilmen An Alan Smithee Film: Burn Hollywood Burn som greppet blev känt. (Handlingen går ut på att en regissör vill få bort sitt namn från en film, vilket blir problematiskt eftersom han heter Alan Smithee på riktigt.) Sedan dess har DGA tillåtit fler pseudonymer.
Wikipedia: Alan Smithee

* Filmen fick den svenska titeln En handfull bly för sheriffen. Besynnerliga filmtitlar är ett intressant ämne som det säkert forskats i.

1 kommentar:

oakfarm sa...

Jag lärde mig om Alen Smithee från The Simpson's. I ett avsnitt gör Burns en rekryteringsfilm till kärnkraftverket, som är regisserad av just Alan Smithee. (I filmen vill Lenny såga av sig sina ben för att bli bättre tiggare, men Homer föreslår att han ska söka jobb på kärnkraftverket istället.)