2013-04-08

Lördagsfråga: Sol


  1. God mat i elköket, utgiven av elspistillverkaren Elektro-Helios 1947.
  2. I sin första film kör Herbie om sin elakaste konkurrent, en gul Apollo. Den amerikanska sportbilen från 1960-talet sålde uselt och blev en fotnot i historien.
  3. TWR eller Te Whare Ra är en nyazeeländsk vingård. Namnet betyder "solhuset", därav (den gamla) logotypen. Att order ra betyder "sol" på maori vet jag inte om någon försökt att dra några vrickade slutsatser av.
  4. Joe Belfiore visar upp en koncept-Nokia med Windows Phone 8. Det OS:et hade projektnamnet Apollo.
Den här sattes snabbt och lätt av en anonym förmåga. Om det inte var någon stammis som glömt logga in?

3 kommentarer:

ewsbudi sa...

Så svaret Apollo = sol

Lena Synnerholm sa...

Är inte ”ra” det KOPTISKA ordet för ”sol”? Fast det kan vara ett sammanträffande.

Lena Synnerholm sa...

Ursäkta min slarvläsning! Jag blev bara så förvånad över, att ”ra” vara ordet för ”sol”, just på maori. Maori och koptiska visste jag också, att dom är helt obesläktade. Maori är ett austronesiskt språk, medan kopiskta var afroasiatiskt. Koptiska är ett utdött språk, sedan flera hundra år. Ingen har det alltså som modermål längre. Däremot finns det texter på språket, skrivna med grekiska bokstäver. Det är tack vare dom vi vet, att ordet för ”sol” var ”ra”. Koptiska var också den sista ättlingen, till dom gamla egyptiernas språk. Det är därför den fornegyptiska solguden, i regel kallas för Ra. Han ”dyrkas” fortfarande, av all världens korsordskonstruktörer… (skratt)