2013-04-03

Helgonet från 9/11

Mannen som bärs ut hette Mychal F. Judge och var katolsk präst, kaplan för New Yorks brandkår. När planen flög in i World Trade Center begav han sig genast dit. Han befann sig i norra tornet med de skadade och döende när det södra tornet kollapsade, och de bombarderades med mängder av material. Judge träffades i huvudet och avled. Han blev terrorattackernas första identifierade dödsoffer. Bilden på honom blev berömd: "en amerikans pietà". Tusentals personer följde hans begravning.

Det dröjde inte länge förrän rapporter om mirakel dök upp. En gravid kvinna som fått veta att barnet skulle få vattenskalle hade gått till fader Mike när han ännu levde och de hade bett ihop; sedan föddes en fullt frisk flicka. Böner till den avlidne fadern ska ha läkt ett hjärtfel (ventrikulär septumdefekt, "hål i hjärtat") hos ett barn, och rentav ha kurerat en pojke med autism.

Så när blir han helgonförklarad?

Det beror på vem man frågar. The Orthodox Catholic Church of America är varken stor eller betydelsefull, men det lär vara den största som kanoniserat sankt Mychel. Kampanjer för att få Vatikanen att göra likadant drivs naturligtvis. Genom åren har några hemsidor startats, och ibland lagts ner, där man kan/kunde läsa brev från folk som intygade vilken fin och helig man det var, köpa tröjor med mera. En som är igång idag är saintmychaljudge.blogspot.com, där det inte helt motsägelsefritt även konstateras att Mychel Judge är ett helgon helt oavsett vad någon påve, präst eller lekman säger: "In the end, God makes saints, not Rome".

1 kommentar:

Kurt sa...

Vem som blir helgonförklarad har ju alltid handlat om politik och ekonomi. De senaste åren har det har ju talats mycket om den expresskanonisering mot helgonförklaring som stakats ut för Johannes Paulus II.

http://www.gcatholic.org/saints/bxvi-blesseds6.htm