2013-04-15

Lördagsfråga: Nära ögat

  1. GURPS Cyberpunk, rollspel från Steve Jackson Games. Senare upplagor bär den (stolta?) texten "The book that was seized by the U. S. Secret Service" vilket stämmer; man misstänkte att boken utgjorde en handbok för databrott. SJG:s logotyp har för övrigt en pyramid med det allseende ögat.
  2. Rudolf Tobias (1873-1918) var kompositör från det som fr.o.m. hans dödsår var den självständiga republiken Estland. Just denna bild av Tobias återfinns på 50 krooni-sedeln. Bredvid ser man kyrkorgeln i Käina kyrka (sedemera förstörd) med det allseende ögat.
  3. Hryhorii Skovoroda (1722-1794), ukranisk filosof med mera. Här på 500 hryven-sedeln. På sedelns andra sida ser man Mazepa-byggnaden (jo, det är K12:s Mazepa) vid hans alma mater Kyiv-Mohyla-akademien och, av någon anledning, det allseende ögat.
  4. Detalj från 1789 års Deklaration om människans och medborgarens rättigheter. Högst upp i mitten, till höger utanför bild, tronar det allseende ögat.
Triangeln eller pyramiden med ögat är en gammal symbol för den treeniga guden som vakar över oss. Långt fram i tiden kom den att användas av frimurarna, och den associationen kom otippat att konkurrera ut alla andra i det allmänna medvetandet. Ännu längre fram har den förknippats med Illuminati, inte den historiska sekten utan den inbillade; vad jag förstår är det en sorts associationslek där frimurarnas pyramid övergått till Illuminati.

Ole Bull, invigd, snuddade gränsen för hur otydliga lördagsfrågesvar som kan få godkänt.

Inga kommentarer: