The question I get asked most frequently about this web site is ”What are those funny lines in those pictures of nuclear tests”? This page explains what those lines are, and why they are there.
- Carey Sublette: Smoke Trails and Nuclear Tests, The Nuclear Weapon Archive
Linjerna utgörs av rök. De är ingen naturlig konsekvens av jättesmällarna eller så, utan har skapats av raketer. Syftet har med mätning att göra.
Det hela började den 16 juli 1945. Känns datumet igen? Då hände något som aldrig hänt förut: Världshistoriens första atombomb sprängdes.
Smällen dokumenterades naturligtvis, intensivt. På flera bilder kan man se en vajer till en spärrballong.
Vajern är strecket längst till höger. På dessa bilder är vajern längre från oss än bomben. I denna bild har det, som synes, gått 62 ms sedan smällen började …
… Och här 90 ms. Och tittar vi på vajern ser vi något märkligt. Vi förstorar …
En märklig ”glugg” har uppstått. Har vajern gått sönder? Nej, på senare bilder är den hel, innan den förångas några millisekunder senare. Vad vi ser är ett optiskt fenomen: När tryckvågen passerar böjer den ljuset på ett egendomligt sätt. (Det handlar alltså inte om någon fysisk påverkan av röken.)
Folk som analyserade testet insåg snart vad det var de såg på bilderna. De insåg också att de här fått lösningen på ett problem. När man gjort ett kärnvapentest vill man ju veta så mycket som möjligt om allt som hänt. Bland annat vill man veta hur stark tryckvågen var, hur snabbt den rörde sig, med mera. Sådant kan man visserligen ta reda på med tryckmätare. Men sådana är tydligen besvärliga att rigga upp annat än på markytan, och då påverkas mätningarna av närheten till marken. Men vajerns ”glugg” visade att åtminstone vissa aspekter av tryckvågen kunde mätas på ett så enkelt sätt som att titta på bilder. Det enda som krävdes var att det fanns något som tryckvågen kunde avteckna sig mot. Som vajrar till spärrballonger … Eller röklinjer.
Det dröjde inte länge förrän rökraketer blev rutin i kärnvapenprover. Åtminstone i USA – i bildsviten som inleder denna bloggpost är alla bilder amerikanska utom #3 (Australien 1956). Några sekunder före detonationen sköts raketerna iväg och ritade upp en rökridå. På den kunde man senare se stötvågen avteckna sig, under några millisekunder eller så.
Här är ett exempel. Den 7 mars 1955 utfördes kärnvapenprovet Turk i Nevada Test Site, som en del i Operation Teapot. Här kan man följa tryckvågens ”gluggar” över röklinjerna. Tillsammans med andra data, som bildernas tidpunkter och avstånden i bilderna, kan folk som begriper sig på fysiken räkna ut åtskilligt.
Huvudkällorna för denna bloggpost utgjordes av Sublettes välinformerade sida samt följande filmsnutt:
- What are those LINES near nuclear explosions?, atomicarchive (Youtube)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar