2013-08-25

1984 års hemdatorer


MSX & The Earl's Court Computer Show - "Inbäddning inaktiverat på begäran", så vill ni titta får ni åbäka er till att klicka på länken. Hårda bud!

Det här är så mycket teknikhistoria på en gång att jag är helt oförmögen att välja. Inte precis omvälvande teknikhistoria; det mesta intresserar ytterst få av oss. Men eftersom just jag var absorberad av just denna utveckling just när den inträffade så...

Det vi ser är ett avsnitt av programmet ITV DataBase som följde utvecklingen på datamarknaden. Det utspelas delvis på en datamässa som höll på just då. Här är mässkatalogen inscannad:

The Computer Fair, Earl's Court, 14-17 June 1984

Bland mer eller mindre intressanta grejor:
  • Commodore kompletterar sina storsäljare VIC-20 och Commodore 64 med de nya maskinerna Plus 4 och Commodore 16. Facit: Båda var enklare än C64, båda floppade hårt.
  • Sinclair, sir Clive himself, dissar MSX och hyllar sin kommande QL. Facit: MSX floppade mycket riktigt i Storbritannien, resten av Europa och USA. Men QL floppade överallt, så stenhårt att det blev Sinclairs slut på hemdatormarknaden. (Hans guldägg ZX Spectrum skymtar precis i början av filmen.)
  • Vi får veta att Dragon konkat två veckor tidigare. Det var en av många mer eller mindre anonyma hemdatorer som kom och gick vid den här tiden och gjorde marknaden skakig.
Mest tid ägnas åt MSX, som skulle råda bot på det problemet. Det var nämligen en standard för hemdatorer; det spelar ingen roll om du har en maskin från Canon, JVC eller Mitsubishi, eftersom de är MSX så kan du spela alla spel och använda alla tillbehör som alla andra MSX-datorer kan använda. Såväl idén som lösningen och själva produkterna hade för- och nackdelar, gick hem i framför allt Asien, men betydligt sämre så i USA och åtminstone de flesta europeiska länder. (Jag undrar om jag ens såg en MSX-maskin på 80-talet.)

Men sommaren 1984 var det en öppen fråga huruvida MSX skulle konkurrera ut Commodore, Sinclair och de andra. Det är därför vi får se Bill Gates berätta varför han tror på MSX.

Vilket leder till det som skulle bli denna bloggpostens egentliga fråga: Låg Microsoft bakom MSX? Jag har hört uppgiften förr och den finns med i artikeln på Wikipedia. Läser man artikelns diskussionssida får man en betydligt osäkrare bild. (Kritiken är gammal och inte särskilt utförlig men verkar ha fog för sig; ännu en påminnelse om att man ska läsa diskussionssidorna.) Om Microsofts del begränsade sig till delar av systemen så framstår deras begränsade engagemang för att etablera MSX i USA som mer logiskt. Inte för att det vore enda gången ett MS-projekt havererat ...

En detalj som kan ge perspektiv och stämma till eftertanke: På en mässa i USA samma år visades den allra första prototypen upp av Commodore Amiga.

Inga kommentarer: