2016-03-13

Socker som knark

Kicki Käller, själv sockerberoende sedan barndomen, är sockerberoendeterapeut och utbildad i bl.a. Holistic Addiction Medicine av Bitten Jonsson, författare till den storsäljande boken Sockerbomben – i din hjärna.
- Knasklubben Cui Bono annonserar för ett föredrag rubricerat "Sockerberoende"

Är socker en drog? Som man kan bli beroende av? Forskningsläget verkar, av det jag sett, inte vara glasklart.
There is no support from the human literature for the hypothesis that sucrose may be physically addictive or that addiction to sugar plays a role in eating disorders.
- David Benton, Clinical Nutrition juni 2010

Slagningar i PubMed ger inte enbart tydliga besked som det ovan. Men det eventuella beroende som de kompetenta diskuterar är knappast samma sak som det som beskrivs av fenomen som Anna Skipper ("hälsocoach" som rekommenderar detox och särskild kost mot ADHD och dyslexi) eller Andreas "Kostdoktorn" Eenfeldt (socker och mjöl är fan själv för LCHF:are). Och när Cui Bono arrangerar något så kan man vara ganska säker på att beskrivningar av saker och ting inte är sakliga och korrekta.
Några föredragspunkter:
  • Vad är sockerberoende?
  • Vad händer i hjärnan?
  • Är socker och mjöl psykoaktiva droger?
  • Hur vet jag om jag är sockerberoende?
  • Vilka konsekvenser får det för mitt liv?
  • Vilken hjälp och vård finns i dag att få?
- Ur samma annons

Hur det är med de många medicinska detaljerna i detta fallet ska jag låta vara osagt då jag inte kan ämnet. Men budskapets kärna gick inte att ta miste på: Socker är knark.

Den mest levande delen av Kickis föreläsning handlade om hur det är att knarka på socker. Socker och vitt mjöl beskrevs som narkotika, inklusive medicinska, psykiska och sociala effekter. Det eländiga frossandet beskrevs detaljerat. Frukostar som inleddes med tre wienerbröd. Smusslande med chokladkakor. "Fikapauser" som blev till turnéer från coffeeshop till coffeeshop (här: caféer och konditorier) för att sprida mölandet. Känslan av att vara hög på socker ... Och känslan när ruset smält bort och man bara var tvungen att få en ny fix. Givetvis tog arbetet och privatlivet stryk. Sockret gick före allt.

Så är livet som sockerslav. Där kan alla hamna som har anlag för sockerberoende. Och de är många, om man ska tro allt som sägs (min markering nedan).
- Du har arbetat med sockerberoende patienter i över 20 år, hur många uppskattar du är sockerberoende?
- Ingen vet säkert men amerikanska läkare och experter räknar med ca 50% av befolkningen är sockerberoende idag.
- Intervju med Bitten Jonsson, sund.se april 2013

I intervjun med medförfattaren av Sockerbomben (Optimal 2010) finns mycket av det som Kicki sade. Det är ingen slump; Bitten är landets absoluta guru i fältet, nämndes flera gånger under föreläsningen, hennes logga "Bittens Addiction" fanns med i presentationen som visades osv. I intervjun får man reda på saker som att folk förvisso är olika känsliga för socker, men för de som hör till den känsligaste gruppen addicts är socker varken mer eller mindre än en psykoaktiv drog. Modifierad stärkelse är sju resor värre än vitt socker, och ger "ett beroende lika snabbt som kokain". Bitten är övertygad om att flera diagnoser som ADHD och bipolär sjukdom i själva verket är sockerberoende. Hon uppges för övrigt vara legitimerad sjuksköterska.

Bitten tipsar även om "Naturlig Artegen Föda". Det minner om Arteget, en firma som drivs av Kicki Käller och en kollega. "Artegen föda" är det som våra kroppar är anpassade för att äta. Nu kan visserligen Homo sapiens peta i sig lite av varje och komma undan med det; det är i själva verket en av anledningarna till att vår art lyckats så bra. Icke så enligt arteget-folket.

Inte för att det är glasklart vad som kännetecknar Naturlig Artegen Föda. Är det krångelfri så kallad stenålderskost eller paleodiet ("jakt, fiske och samlande av rotfrukter, bär, frukt och nötter" enligt annan källa)? Men hur kommer det sig då att Arteget säljer piller i drivor? Vitaminer, mineraler, antioxidanter, enzymer, probiotika ...

Fast alla pillerburkar hör inte så mycket till den dagliga kosten som så kallade "biokemiska reparationer". Detta var ett centralt begrepp i Kickis föreläsning, för det är den metoden som krävs för att komma till rätta med det fruktansvärda sockerberoendet. Eftersom hjärnans belöningscentrum gått sönder så måste detta repareras, och det görs med hjälp av vitamintabletter, detox och slikt.

Som sagt: Det medicinska fältet är svårt, särskilt för den som just inget kan, och vad som är rätt och knas i föreläsningar som denna är inte alltid enkelt att uttala sig om. Men det är inte svårt att vara skeptisk till någon som likt de förkättrade allopaterna föreskriver piller mot allt, eller som gått en utbildning kallad Holistic Addiction Medicine som inspirerats av AA ("Vi beslöt att lägga vår vilja och våra liv i händerna på Gud sådan vi uppfattade honom").

Föreläsningen hade en ganska jämn könsfördelning vilket är mycket anmärkningsvärt för en Cui Bono-märkt sammankomst. Eftersom det politiska fick stå tillbaka för kvacket så blev det en aningen mjukare stämning; men som vanligt fanns antivax-pamfletter, fria exemplar av den högerextrema tidningen Nya Tider m.m. utlagda för den intresserade.

Inga kommentarer: