2016-03-14

Lördagsfråga 403: Djurkonst

  1. "Pierre Brassau breder på med kraftiga tag men också med klar beräkning, man skulle vilja säga att hans penseldrag vrider sig med en vildsint kräsenhet på duken." - Göteborgs-Posten beskrev för 54 år sedan en fransk avantgardmålare som utmärkt sig på en utställning i staden. Veckan därpå avslöjades konstnärens identitet: Schimpansen Peter (1960-?), med adress Borås djurpark. Efter identifierandet såldes en av hans tavlor för motsvarande ett halvt ton bananer.
  2. Tillamook Cheddar (1999-2014) var en Jack Russel terrier med konstnärlig ådra och namn efter en ostsort. Denna vackert blåa komposition heter, av någon anledning, Abe Lincoln. Tekniken utgörs av krafsande och bitande på en sorts karbonpapper, i princip.
  3. Cholla (1985-2013) var en mustang/quarter (amerikansk ras) som målade akvareller. Här Purple Goddess.
  4. En celebesmakak på Sulawesi tog 2011 en serie bilder på sig själv. Det ledde till en besynnerlig upphovsrättslig historia när den mänsklige fotograf som riggat det hela ansåg sig vara upphovsman, snarare än apan som tryckt på knappen. För övrigt är visande av tänderna ett tecken på rädsla/aggressivitet hos apor; hon reagerar på sin spegelbild i kameralinsen.
Den lätte tog Pölsa Dum.

Inga kommentarer: