2016-03-25

Volta-korset

Väster om Jönköping, i en socken med det fina namnet Angerdshestra, finns en plats (en höjd, antar jag) som heter Getaryggen. Idag finns det just inget ovan jord som minner om att där en gång i tiden stod ett ordentligt slag. Det var under det Nordiska sjuårskriget (1563-1570) som en dansk här på väg uppåt landet mötte en betydligt mindre svensk styrka, besegrade den utan större besvär, och fortsatte mot Jönköping som brändes ner.

Denna bloggpost ska inte handla om slaget. Den ska handla om ett udda fynd som arkeologerna gjorde. Bland alla armborstskäktor, kulor, stigbyglar och annat bestående plock som dåtidens krigföring lämnade efter sig hittade de ett litet kors, ett plåtkors i mycket enkelt utförande. Först antog de, på goda grunder, att korset var från slaget 1567. Men så kontaktades de av en person som kände igen korset och visste en del om dess historia. Och det hade ingenting med 1500-talet att göra.
Det föreföll vara frågan om ett s.k. voltakors från sent 1800-tal eller tidigt 1900-tal. [...] 
Enklast beskrivet är det ett föremål tillverkat av några sammansatta koppar- eller zinkbleck kompletterade med tygstycken och tråd. Anordningen doppades i vatten eller ättika varvid en svag elektrisk ström alstrades. Korset bars om halsen och tillskrevs allehanda läkande och lindrande förmågor. Viktig var också den sexuddiga stjärnan med hebreiska tecken, ofta med betydelsen "må Han leva".
Voltakorsen är en på många vis intressant blandning av alternativmedicin, övertro och rent kvacksalveri. För kring år 1900 fanns det pengar att tjäna på folks fascination inför den nya kraftkällan elektricitet. Korsen tillverkades i fabrik och såldes förmodligen med hyfsad förtjänst. Det avbildade kompletta voltakorset finns idag på Falbygdens museum (inv.nr. 2M16-A9586) och har tillhört systrarna Selma och Elin Andresson på gården Åbotorp vid Vartofta i Västergötland. Det är förmodligen av typen "Professor Heskiers Voltakors med den store stjerne".
- Arkeologi i Jönköpings län: Ett voltakors från slagfältet! 22 augusti 2013

En enkel slagning på "voltakors" i arkiven gav en rad träffar från sent 1800-tal. Här är ett typiskt:
Lifskraft
och därigenom förlängande af det för de flesta menniskor allt för korta lifvet uppnås genom att ständigt bära det stora, kejserliga priviligierade
Volta-Korset.
- Göteborgs Aftonblad onsdagen den 3 juni 1896

Det underbara kejserliga kungliga Volta-Korset kunde bota och/eller lindra, och nu tar jag hela listan ur annonsen ovan:
 • giktsvaga
 • nervsjuka
 • lama
 • hörselskadade
 • döva
 • "impotens och afmattning, särskildt som följd av Onani"
 • astma
 • huvudvärk
 • tandvärk
 • kramp
 • "rensar blodet", en rutingrej förr i tiden vars närmare natur jag ännu inte känner till
 • hudsjukdomar
 • "återgifver den blodfattige en frisk och kraftig kropp"
 • sömnlöshet
 • "damer i den kritiska perioden" = klimakteriet; intressant nog hävdas att "man bör ej öfverlemna det åt naturen att hjelpa sig sjelf såsom så många äro böjda för att göra", vilket är motsatsen till vad dagens kvackare kör med
En intressant försäljningsteknisk detalj är greppet att ha två varianter, en till standardpris och en lite dyrare men mycket bättre, enligt uppgift. Vilken säljer bäst tro?
Volta-Korset fås i två storlekar, det vanliga till 1 kr. 50 öre och ett mycket stort, som är 5 gånger större och mycket kraftigare verkande till 2 kr.
Återförsäljare som nämns i annonsen är i Göteborg 2 st, Uddevalla, Varberg, Falkenberg och "Kongsbacka".
Hvarje äkta kors skall på asken vara stämpladt "Kejserligt kgl. patent", annars är det falskt.
"Kejserligt och kungligt"? Det pekar mot Österrike som av politiska skäl blev dubbelmonarkin Österrike-Ungern på 1860-talet, och där allehanda statliga funktioner därefter blev kaiserlich und königlich, tacksamt förkortade på svenska.

Grävande i samtida material från dubbelmonarkin har ännu inte gett några påtagliga napp. Men jag är rätt säker på att de finns där någonstans, annonserna för det fantastiska elektriska korset som botar allt och lite till.

Inga kommentarer: