2016-03-04

9/11 som saga och sanning

Ur "Pilot": World Trade Center, New York. Mellan tornen ser vi ljusen från en Boeing 727 på väg rakt mot oss.
Plötsligt känns det inte lika kul att heja på Fox ”Spooky” Mulder. För konspirationsteoretikern är inte längre den utan makt. Det är inte längre den ”lilla människan” som förgäves kämpar för att få ut sanningen om maktmissbruk och mörkläggningar.
- Ida Kjellin: Jag kan inte heja på agent Mulder längre, ETC 28 februari 2016

För den som inte känner till Arkiv X (X-Files) så var det en tv-serie som gick 1993-2002. Diverse m.e.m. udda fenomen (utomjordingar, spöken, konspirationsteorier ...) utreds av två FBI-agenter, den ene skeptisk, den andre "öppensinnad". Nu har serien dragits igång igen, men som Kjellin påpekar är det i en annan värld än på 90-talet. Idag är konspirationsteoretiker mainstream. Foliehattarna har växt till en sorts rörelse som man måste förhålla sig till. Antivaxare får sjukdomar att återkomma, Sverigedemokrater sitter stabilt i riksdagen, Donald Trump är på god väg att bli republikanernas presidentkandidat ... Då är foliehattarna inte lika roliga.

Här har vi ett övertydligt exempel på hur det som en gång var underhållning kommit att uppfattas som verklighet. Följande kunde man ta del av för idag 15 år sedan, den 4 mars 2001:
Byers Jr: We know it's a war game scenario. That it has to do with airline counter-terrorism. Why is it important enough to kill for.
Byers Sr: Because it's no longer a game.
Jr: But if some terrorist group wants to act out this scenario, then why target you for assassination?
Sr: Depends on who your terrorists are.
Jr: The men who conceived of it the first place. You're saying our government is planning to commit a terrorist act against a domestic airline?
Sr: There you go again. Blaming the entire government as usual. In fact, a small faction ...
Jr: For what possible gain?
Sr: The Cold War's over, John. But with no clear enemy to stockpile against, the arms market's flat. But bring down a fully loaded 727 into the middle of New York City and you'll find a dozen tinpot dictators all over the world just clamouring to take responsibility, and begging to be smart-bombed.
Jr: I can't believe this. This is about increasing arms sales?
Sr: *nickar*
- The Lone Gunmen, avsnitt 1 "Pilot", ca 30:00 (min markering)

"The Lone Gunmen" var tre konspirationsteoretiker som då och då dök upp i X-Files. Så småningom fick de en egen tv-serie, där den mörka, hårda Arkiv X-stilen lättades upp med en del humor. Den gick en säsong och lades sedan ner p.g.a. klena tittarsiffror. Det sista avsnittet sändes i juni 2001.

Sedan inträffade 11 september 2001.

Det dröjde inte länge innan folk hittade alla möjliga sammanträffanden/föraningar om terroristattackerna i diverse populärkulturella sammanhang. Som att spelet Illuminati hade bilder på såväl WTC som Pentagon under attack, eller serietidningar som visade WTC i rykande, brinnande eller hoprasat skick (särskilt i Marvel-sammanhang, vari downtown New York jämnas med marken var och varannan vecka). Och så småningom började folk erinra sig pilotavsnittet (i dubbel bemärkelse) i den kortlivade tv-serien som sänts våren 2001 ...

"They are going to crash it into the World Trade Center"

I programmet tar folk på regeringsnivå ("a small faction") medelst fjärrstyrning kontroll över ett passagerarplan som flyger över New York och försöker att få det att krascha in i World Trade Center. Tanken är att diverse "tinpot dictators" i tredje världen ska ta på sig ansvaret för dådet, och därmed ge USA en anledning att starta krig, vilket i sin tur ska få snurr på vapenförsäljningen. Detta är helt i linje med vad konspirationsteoretiker hävdar om 9/11.

Sedan dess har avsnitt 1 av The Lone Gunmen blivit en standardkomponent i den lika omfattande som yviga ansamling av konspirationsteorier som utgår från 9/11. Inte för att man har någon klar uppfattning om vad det egentligen är: en varning, en blinkning från invigda till andra invigda, något annat? Men sådant spelar ingen roll i sammanhanget; man har hittat ett samband, och då lyfter man fram det och kallar det forskning.

"The irony is there are people out there who believe this to be true" — En av producenterna i ett kommentarsspår på DVD:n.

Inside the X: Pilotavsnittet av The Lone Gunmen transkriberat

Inga kommentarer: