2014-01-30

Sprängde kofisar lada?

"Pruttande och rapande kor har nästan sprängt en ladugård i Hessen i luften. De 90 mjölkkorna i Rasdorf har producerat mängder av metangas, sade polisen."

- Pupsende Kühe produzieren Stichflamme in Stall, General-Anzeiger, 27 januari 2014

En teori är att dålig ventilation ledde till en ansamling av explosiv gas. Kan det stämma? Det låter bra likt en del vandringssägner på temat exploderande toaletter, även om dessa som regel involverar än mer explosiva ämnen som naturgas eller bensin som på något sätt hamnat i toalettsystemet.

För att tillräckligt mycket metan ska ansamlas (gasen är explosiv i halterna 5-15%) krävs ganska så usel ventilation, eller en väl inpackad ladugård. Omöjligt är det inte, men heller inte särskilt enkelt; annars skulle ko-, gris- och hönsstallar brisera lite då och då. Ifall och i så fall hur man uteslutit andra och mindre virala förklaringar framgår inte.

Nyheten ska egentligen avnjutas i original - "Pupsende und rülpsende Kühe!" - men här är den på andra språk: German cows cause methane blast in Rasdorf (BBC), Kor släppte väder - sprängde lada (DN).

1 kommentar:

Kurt sa...

Om det ligger en massa avföring så kan ju nedbrytningen av den också generera metangas.

http://www.expressen.se/nyheter/tankbilen-exploderade---av-nermald-djursmet/