2014-01-05

Hitler-nästan-hälsning

En quenell är en sorts fisk-/kyckling-/köttbulle. På franska kan ordet quenelle också användas som förolämpning, närmast motsvarande engelska up yours. Och så kan det vara gesten på bilden. Här utförs den av uppfinnaren själv, den franske komikern (typ) Dieudonné M'bala M'bala. Sedan han började med gesten 2005 har den fått stor spridning och väckt en hel del uppmärksamhet.

Hur så? Vari ligger det provocerande?

Gesten ska tolkas så här: Han är på väg att lyfta ena armen rakt framåt och uppåt, med utsträckt hand på känt manér -- men hindrar sig genom att lägga den andra handen på överarmen, eller på bröstet som en markering. Det är en påbörjad men avbruten Hitler-hälsning. Lite lagom provocerande, tycker en del, utan att vara olaglig.

BBC: What is the quenelle gesture? 30 december 2013

Dieudonne har förklarat att han naturligtvis inte är nazist; det är ju bara att se hur han ser ut. Brun eller inte så har han de senaste tio åren haft antisemitisk humor som specialitet.

I filmen L'Antisémite framträder han med bland andra förintelseförnekaren Robert Faurisson, här till vänster.

1 kommentar:

udda boktips sa...

För den som vill läsa mer om M’bala M’bala rekommenderas http://www.motpol.nu/oskorei/2013/12/21/alain-soral-och-dieudonne/