2014-01-29

Magisk tejp

KT Tape är ett varumärke för så kallad "kinesiology tape". Tillämpad kinesiologi är en ren pseudovetenskap (ej att förväxla med vanlig kinesiologi som är det vetenskapliga studiet av människans rörelser). Kanske tejpen funkar ändå?

Enligt deras hemsida ska poängen vara smärtlindring och stöd vid skador, "can be used for hundreds of common injuries". Har du en muskelbristning eller ett skadat knä så kan du ändå tejpa ihop skadan och fortsätta springa. Andra tillverkare av liknande produkter och anhängare av dem har hittat på ännu mer spännande beskrivningar av den underbara tejpens förmågor.

På en bebis ska tejpen, enligt uppgift, förstärka känselintrycken. Därmed ska det gå lättare och snabbare att lära sig krypa, sitta med mera. Enligt anekdoter på nätet tejpar man till ungarna, varefter framgångar i motorik noteras. QED..?

Tejpen har funnits sedan 1970-talet. I sportsammanhang har den använts till och från. Den nuvarande trendfaktorn tillskrivs Peking-OS då stora mängder reklamtejp delades ut till deltagarna.

Motsvarande tejp används även inom rehabilitering för att faktiskt tejpa ihop skador. Bevisläget inom den sektorn verkar klent men är inget jag ska gå in på. Däremot är det solklart att idrottare som tejpar upp muskelkonturer, stjärnor eller andra skojiga mönster har fått ännu en amulett. Som Power Balance.

Vetenskapliga studier nämns ofta i pseudovetenskapliga sammanhang; "studies suggest..." För en genomgång av forskningsläget för några år sedan, se Apgaylard: The Guardian and Dr Kase's magic tape (3 juli 2011). Summering: En handfull studier av blandad kvalité har utförts (exempelvis kan kontrollgrupper saknas), resultaten har på sin höjd varit svaga indikationer åt ena eller andra hållet. Det har naturligtvis inte hindrat att studierna nämns i reklamen som goda vetenskapliga bekräftelser.


Wikipedia: Elastic therapeutic tape

Vi avslutar med den här.

Inga kommentarer: