2014-01-17

Ofarlig streckkod

Här har vi en påse mild curry, 35 gram. Ser ni det horisontella strecket i streckkoden? Det finns en poäng med det. En mycket speciell poäng.
SONNENTOR står för glädje och välmående. Några av våra kunder får just det välmåendet av ett streck över EAN-koden. Därför införde vi 2007 ett sådant streck på etiketten utan vidare diskussion.
- Sonnentor: EAN-Code, 26 juni 2013

...Öh, förlåt?
Den tryckta koden ska, enligt uppgift, verka som en antenn och dra strålning från omgivningen. Denna skickas vidare till mat och dryck. Folk får i sig skadlig strålning utan att märka det, sägs det på många bloggar och internetforum, och får därmed försämrat immunsystem. [...]
Därför har det österrikiska företaget Sonnentor, tillverkare av ekologiska produkter som te och kryddor, svarat med att sedan fem år förse sina förpackningar med utstörda streckkoder. Med ett streck tvärs över koden ska den förment skadliga kraften neutraliseras. [...]
"I princip tar vi inte ställning i själva frågan", förklarar Sonnentors taleskvinna Manuela Seebacher.
- Gefährlicher Barcode? Der Standard, 12 juni 2013

Icke desto mindre tog man bort strecken i somras, på grund av "många reaktioner och vår egen inställning".

En annan firma som ser till att oskadliggöra sina streckkoder är juicetillverkaren Rabenhorst. De verkar fortsätta med tekniken.


Tipstack: Alicia H.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det här måste väl ändå vara ett skämt eller satir.

Sensemaker

Anonym sa...

Jag tycker nog ändå det är en bra idé, det här. Ett enkelt sätt att snabbt välja bort idiotprodukterna.

Hexmaster sa...

Sensemaker: Det är en alldeles äkta knasidé. Jag vet knappt om det är något att skratta åt.

Även om jag inte grävt särskilt mycket så har alla belägg jag hittills sett varit på tyska. Vore intressant om det är en "lokaliserad" myt, annars är det ju nog så lätt för tankar som slår på ett ställe att spridas globalt.

Hexmaster sa...

Här en relativt utförlig beskrivning:
http://www.quant-vital.de/fragen-und-antworten-ah/items/wie-ist-das-mit-dem-neutralisieren-der-wirkung-von-barcode-strichcode-gemeint.html

Sidan säljer också en sagolik mängd vansinniga prylar. Beträffande "forskningen" kring streckkoderna hänvisas bl.a. till sidan nirakara.de som är en tysk Sai Baba-sida.