2014-01-10

Scientologerna upphandlade

Upphandling, det är sånt som man måste göra i offentliga sektorn. Att inte bara beställa grejor och tjänster (för någorlunda betydande belopp), ens om man är chef, utan att först säga vad man vill ha till upphandlarna. De sonderar marknaden, skickar ut förfrågningar, och jämför sedan specifikation med offerter. Sedan väljer de den som är billigast och bäst. För att förenkla hanteringen görs en rad ramavtal, upphandlingar för sånt som man vet kommer att efterfrågas - kontorsstolar, pennor, vägarbeten och allt vad det är - som den offentligt anställde sedan kan välja, trygg i förvissningen om att lagen följs. Vilket trots krånglet är en bra lag, så tillvida att mygel åtminstone försvåras - om du har en svåger inom snickeribranschen hade det ju annars varit enkelt att låta denne ta del av skattepengarna, men inte i skattebetalarnas intresse. Så att säga.

Men ibland blir det fel ändå.
Från årsskiftet kan vuxna missbrukare i Storgöteborg komma att placeras på scientologernas omstridda behandlingshem i Eslöv. Det är Upphandlingsbolaget i Göteborg som tecknat nya ramavtal om missbruksvård.
- Göteborg anlitar omstritt behandlingshem, Göteborgs-Posten 8 januari 2014

"Omstritt" är en underdrift. Alla som jobbar inom den sortens vård ska, måste, ha koll på den lilla men envetna sekt som strävar efter att sabotera all icke-scientologisk behandling av vad det än är. Att ge skattepengar till en destruktiv sekt kan omöjligen ligga i skattebetalarnas intresse - tvärtom. Om Inspektionen för vård och omsorg godkänt scientologernas Narconon (de har klasar med bulvaner) är det för jävligt rent ut sagt och definitivt något som måste granskas. Men Upphandlingsbolaget i Göteborgs Stad måste ändå kunna tänka själva.

Återstår kommunala tjänstemän i Göteborg, Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Orust. Ifall någon av dem inte vet bättre, eller av annan orsak ändå väljer att skicka sina klienter till Narconon i Eslöv, så kommer skattepengar att hamna hos scientologerna.

1 kommentar:

Bobbo sa...

Jag är inte jurist, men att det inte skulle gå att välja bort Narconon, eller någon annan "vårdgivare" tror jag är nys. Troliggörs av att inte alla kommuner har avtal med Narconon.