2014-01-26

Princips "revolver"

Den sjuklige serbiske studenten Gavrilo Princip drömmer om att utföra hjältedåd för sitt land. Den 28 juni 1914 riktar han sin revolver mot Österrike-Ungerns tronarvinge Franz Ferdinand.

- Världens Historia, 16/2008

När Princip sköt det ärkehertliga paret använde han vapnet på bilden: En halvautomatisk Browning FN Model 1910 kaliber .380 ACP. Den tillverkades i Belgien, faktiskt ända fram till 1983, och enbart där, trots att det var en amerikansk design av den store John Browning. Att det verkligen var en Browning är värt att poängtera; vid den här tiden användes "Browning" ofta som generisk term om alla pistoler. Att det skulle vara en revolver är en märkvärdigt vanlig och felaktig uppgift. Den bruna färgen beror på olämplig förvaring, ursprungligen var den blånerad.

Beträffande serbiskheten var Princip bosnienserb till etniciteten. Han kom från Bosnien och var därför, sedan 1908, österrikisk medborgare. Om han haft serbiskt pass hade historien kunnat få en helt annan gång.

Att det som kan räknas som världskrigets första skott avlossades av ett belgiskt vapen har jag aldrig sett någon kommentera.

Wikipedia: FN Model 1910

4 kommentarer:

Kurt sa...

Men precis som "Browning" ofta användes som generisk term om alla pistoler vid denna tid, så använder väl många termen "pistol" som generisk term för alla lätta handeldvapen!

Anonym sa...

Menar du att han sköts med det vapnet som att det var just exemplaret på bilden som blev Franz Ferdinands bane, eller bara en pistol av den modellen?

Hexmaster sa...

Om historien håller så var det just detta exemplar.

"The Browning pistol that killed Archduke Franz Ferdinand and sparked the crisis leading to the First World War has been discovered gathering dust in a Jesuit community house in Austria."
- Found: the gun that shook the world, The Telegraph 22 juni 2004

Anonym sa...

OK!
Jag undrade eftersom Wikipedia använder samma foto, men inte skriver något om exemplarets speciella historia. Enligt Wikipedia ska den ha serienummer 19074, och det verkar inte stämma med det som syns på vapnet. (vilket iofs kan vara något helt annat än ett serienummer)