2023-02-21

Trollarmé snubblar

Suomen on turha yrittää Natoon. Nato ei voi tallentaa Suomea Venäjältä.

Det är ingen idé att Finland försöker gå med i Nato. Nato kan inte spara Finland från Ryssland.

”Väinö” anger att han är professor i filosofi. Sant är att hans Twitterkonto skapades nu i januari. Profilbilden skriker this-person-does-not-exist (som jag tar upp i Konstgjorda ansikten). Och under de veckor det funnits har det agerat flitigt med konton med liknande profiler.

Så även utan språkkunskaper finner jag det lätt att avgöra att detta är ett trollkonto. En snabbtitt på innehållet maskinöversatt visar att det är defaitism på längden och tvären, och därmed ännu enklare att kategorisera.

Apropå maskinöversättningar …

I Finland har trollarméns koordinerade angrepp, som det ovan är ett exempel på, väckt munterhet. Det återkommande stridsropet ”Nato ei voi tallentaa Suomea” i olika varianter betyder nämligen ”Nato kan inte spara Finland”. Vad trollen ville ha sagt var nog snarare ”Nato ei voi pelastaa Suomea” = ”Nato kan inte rädda Finland”.

Den nyansen fixade inte maskinöversättaren, vilken den nu var. Det är naturligtvis inte självklart vilket språkpar som är aktuellt, även om ett ligger särskilt nära till hands.


Troll försöker vända opinionen i Finland mot Nato, men snubblar på språket, Svenska YLE 20 februari 2023

Sanel Sivac: Trollit yrittivät käännyttää suomalaisia Natoa vastaan, mutta sortuivat hauskaan kielivirheeseen, YLE 20 februari 2023 




Här är förresten fyra av trollarméns fotsoldater. Färska på Twitter, få följare, likheter i beskrivningar (trollen antar att det är mycket viktigt för finnar att berätta att de är hetero). De tre första anger kopplingar till universitet. De verkar känna varandra väl för de delar ideligen varandras inlägg, kommenterar och gillar och har sig.

Jag lade in en större profilbild på Pertti eftersom bakgrunden är så tydlig this-person-does-not-exist som det kan bli; har man sett några av dem känner man igen stuket. Först känns det som om det skulle kunna vara något, men vid närmare granskning ser det inte ut som någonting alls. Trollen är dömda att bo i ett land med misslyckade kakeluppsättningar och gräsliga tapeter.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för dagens skratt.

Apropå troll: https://forum.skalman.nu/viewtopic.php?f=74&t=43638&start=9915#p841034

MVH

Hans

Anonym sa...

Namnen av dessa personer är "intressanta".

Tatti = sopp

Hökäle kommer från tornedalsfinskan ("meänkieli") = enkel, enfaldig, vårdslös, slarvig, jäktad,stressad