2023-02-08

Varför Hedin-utställningen stängdes

På Etnografiska museet i Stockholm visas många föremål som samlades in av den framgångsrike upptäcktsresanden Sven Hedin. Men museet relativiserar att den svenske geografen också var nazist. Det menar författaren Tommy Lundmark, aktuell med en bok om Sven Hedin.

Nu har Etnografiska museet beslutat att skrota den fasta utställningen om äventyraren – men allt plockas inte bort.

- Kristin McMillen: ”Heilade med nazitoppar” – nu tar Etnografiska bort utställningen, Dagens ETC 17 januari 2023

Enligt Dagens ETC togs beslutet efter uppgifter i en ny bok om Sven Hedin av populärhistorikern Tommy Lundmark. 
Att Sven Hedin sympatiserade med nazismen är ingen nyhet, men i boken publiceras också en bild på när Hedin gör Hitlerhälsning tillsammans med ledande nazister.

- Museum tar bort delar av Hedin-utställning, TT i SvD 18 januari 2023

Så Etnografiska stängde Hedin-utställningen. Varför?

Den frågan känns inte motiverad när man läst detta. Det framgår ju, så tydligt som man kan begära. Etnografiska visste naturligtvis var Hedin stod politiskt, men blev förvånade och kanske generade när det dök upp en bild där han heilar. (Dagens ETC tog även upp att Etnografiska jämförde Hedins nazi-vurm med gillande citat om kommunismen.)

Men efteråt menar McMillen ändå att hon inte hävdat att utställningen togs bort på grund av kritiken från Tommy Lundmark. Om man inte vill hävda något sådant, så är det en dålig idé att skriva som man gör i rubrik och ingress: på A följde B. För den som läser det är det mycket lätt att dra slutsatsen att A var orsak till B. Det är också så andra medier uppfattat det hela.

Visserligen kan ”… togs beslutet efter uppgifter …” (TT i SvD) också tolkas som att på A följde B och inget annat. Men det går ju i praktiken inte att tolka på annat sätt än att A var orsak till B.

Att A inte var orsak till B – Lundmarks bok var inte anledningen till att utställningen stängdes – och heller inte kunde ha varit det framgår enklast av det faktum att utställningen stängdes tre månader innan boken gavs ut.

- etnografiskamuseet.se "Visas till 14 augusti 2022"; ordvisor.se "Nov 2022"

En till: När ETC skrev ”Nu tar Etnografiska bort …” handlade det alltså om en händelse nästan ett halvår tidigare. Eller jag menar Dagens ETC. Att senarelägga en händelse är tydligare förvillande än att få folk att dra ett logiskt felslut. Men inte lika intressant.

Så varför stängde Hedin-utställningen? Svar: Det var dags.

[Michael Barrett, intendent på Världskulturmuseerna:] Arbetet med att ta ner Med världen i kappsäcken var planerat sedan länge.

- Rebecka Gordan: Etnografiska: ”Direkt fel att vi tog ner utställningen på grund av nya data”, magasin K 3 februari 2023


*


- xkcd: Correlation

Att utifrån ”på A följde B” anta ”A var orsak till B” är alltså ett tankefel, en fallasi. Det är ett mycket vanligt fel eftersom det är så lätt att göra, vilket i sin tur beror på (eller..?) att världen ofta fungera så. Felet är så vanligt att det fått ett namn på latin, en ära reserverad för de riktiga klassikerna: post hoc ergo propter hoc, ”efter detta, därför på grund av detta”.

Att skriva ”på A följde B” så folk luras att anta ”A var orsak till B” har inget namn som jag känner till.


Inga kommentarer: