2023-02-06

Lördagsfråga 740: George Lucas

  1. Doktor – säger i veterinärmedicin och ingenting annat – Elis Sandberg (1910–1989). I sprutan har han thymusextraktet THX som gjorde honom berömd, och som sannerligen satte hemorten Aneby utanför Jönköping på kartan. Föremål för den kanske mest uppslitande (alternativ)medicinska striden någonsin i landet. Idag är det märkvärdigt få under, säg, 50–60 som alls känner till THX.
  2. Love is in the air eller Flower thrower är ett av den anonyme grafittikonstnären Banksys mest kända verk, och det är inte lite. Uppfördes på den så kallade barriär som Israel uppfört på västbanken.
  3. Hope-diamantens tre ansikten: Så som den berömda blå diamanten först såg ut, efter Taverniers beskrivning, med en uppskattad vikt på 112 karat; efter Ludvig XIV:s slipning på 1600-talet, 69 karat; efter en omslipning 1812, 44 karat. Den fascinerande tripletten togs fram under pandemin av John Hatleberg; läs mer i The World's Most Glamorous Quarantine Project, New York Times 28 november 2020.
  4. När operahuset i Paris byggdes upptäckte man att platsen var påfallande blöt. Man ordnade med dränering så länge bygget pågick. Sedan fick vattnet rinna till. Resultatet blev en sjö under operan, särskilt känd från Fantomen på Stora Operan.
  5. Professor Sir Ian Wilmut och fåret Dolly (1996–2003); den förre ledde det forskarteam som klonade den senare.
  6. En cat sith är en ande i keltisk mytologi. Den visar sig som en svart katt som är stor som en hund, mager, och har en vit fläck på bröstet. (De övriga detaljerna på denna bild visar att konstnären Christopher Burdett gjorde bilden för ett annat sammanhang, men annars funkar den som en cat sith) En detalj jag gillar särskilt är att de gick på fyra ben som vanliga katter – så länge folk var i närheten. När ingen såg den, gick den på två ben. Kan ha inspirerats av Kellas cat, ett fascinerande exempel på vad som skulle kunna ligga bakom åtminstone några ABC-observationer (Alien Big Cats).

THX 1138 (1971), American Graffitti (1973), Star Wars: Episode IV – A New Hope (1977), Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (1999), Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (2002) och Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (2005): Där har ni de filmer som George Lucas regisserat. Om listan ser kortare ut än förväntat så ska man veta att han varit involverad i många, många fler, som manusförfattare, producent, eller något annat – eller alltihop.

Den satte tydligen Tricky; i skrivande stund är jag inte helt säker men det är det andra som är (jag tvivlar på att andra frågesportare råkar ut för så intressanta situationer).


2 kommentarer:

Tricky sa...

Får erkänna att jag första hand tänkte på filmerna i Stjärnornas krig-serien, därav ”Kändisarna på slottet bråkar”. Förutom de ledtrådar som anspelar direkt på filmtitlarna så tänkte jag att THX-certifieringen togs fram till Jedins återkomst, och Banksy har gjort en målning som heter I am your father.

Hexmaster sa...

Haha! OK, men ett halvt rätt. Andra halvan till Parkvall som var prick på.