2023-02-20

Lördagsfråga 742: Vargar

  1. Några av deltagarna i ett practical joke som får det mesta andra i den vägen att verka tamt och halvgjort: Bunga bunga: Virginia Woolf i lösskägg. Längst till vänster en utklädd Virginia Stephen, senare Woolf.
  2. Ugglan Helge och Hedvig på taket till den senares barack. Bert-Åke Varg och Birgitta Andersson i Från A till Ö (1975).
  3. Ilhan Senturk (t v) och Barbaros Leylani på middag 2015. Den förre är ordförande för svenska Grå Vargarna eller Bozkurtlar, en sorts turkiskt SA som härjat sedan 1960-talet, och den senare är heller ingen duvunge. I Sverige har Grå vargarna främst uppmärksammats för sina kopplingar till politiker, i synnerhet Mehmet Kaplan (mp) som sitter lite längre bort.
  4. I ett afrikanskt land står regeringstrupper och rebeller öga mot öga. När som helst kan eldstormen bryta ut. Då dyker några kineser upp. De behöver komma fram, mellan de båda trupperna. Vad göra? Vår hjälte får en idé: Han får fram en flagga som han viftar med. Då hörs de förlösande orden, bland såväl regeringstrupper som rebeller: ”Det är kineser! Eld upphör!” — Filmen heter Vargkrigaren 2, 战狼2 i original men mest känd som Wolf Warrior 2. Den är övertydlig propaganda av ett slag som länge enbart kom från Nordkorea: Kina är världens bästa och starkaste land, folk i strid nämner att Kina är en permanent medlem i FN:s säkerhetsråd, och dess tag line är ”Alla som förolämpar Kina ska dö, oavsett hur långt bort de är”. Så har den också gett upphov till begreppet wolf warrior diplomacy, om landets nya diplomati som väjer för konfrontationer.

Det är inte första gången jag använt temat för en lördagsfråga. Men åtminstone var alla ledtrådar nya. Dem satte Tricky.


Inga kommentarer: