2023-02-27

Lördagsfråga 743: Kriget

  1. Brad Pitts Akilles hugger in på den thessaliske kämpen Boagrius i Troy (2004). Akilles var halvgud i sagan och även i verkligheten, på så sätt att han blev föremål för en viss kult. Han hade ett antal tempel, glest men jämnt utspridda över den kända världen. Ett låg på en avlägsen holme som de gamle kallade ”den vita” eller Vitön. Idag hör den till Ukraina och heter Ormön, острів Змії́ний.
  2. Antonov An-225 Mriya, som betyder ”dröm” eller ”inspiration”, var det tyngsta flygplan världen sett. Det fanns i ett enda exemplar, även om man påbörjat ett andra. Nu ligger det ena i spillror, det andra är än så länge en dröm och inspiration.
  3. Tag en ikonisk helgonbild av ortodoxt snitt och sätt en pansarvärnsrobot FGM-148 Javelin i händerna på henne. Resultatet: Saint Javelin, ett modernt skyddshelgon. På saintjavelin.com säljs klistermärken, muggar, kläder etc. Överskottet går till behövande i Ukraina.
  4. Vad ska man säga om Richard Wagner som inte redan sagts … Bortsett från några schlagers så är hans tonsättande ofta det som intresserat folk minst, han var inne på mången tankegång som senare skulle bli tonsättande på helt andra områden, och att bli förknippad med ännu ett förbrytargäng han aldrig träffat känns lite väl.

Inte svårt som sagt, men jobbigt. Johnny jurist satte den först.


Inga kommentarer: