2023-02-12

Om olämplig klädsel och konsten att fokusera

Varg Vikernes är en tokig norrman. Han är dömd för ett mord och flera kyrkobränder (medeltida stavkyrkor är tyvärr inblandade), är uttalad nazist, och har även en sorts musikkarriär med enmansbandet Burzum. Om honom ska denna bloggpost inte handla.

Härom veckan hölls P3 Guld-galan, där SR P3 delade ut musikpriset P3 Guld i ett antal kategorier. En av de många artister som deltog var Zara Larsson. Hon uppmärksammades främst för sin klädsel.

På hennes klänning fanns nämligen en detalj som inte sade den oiniterade något, men som snart identifierades: En del av omslaget från Burzums album Filosofem (1996).

Om hon inuti klänningen visste vad som var utanpå? Det vet jag inte, men ser ingen anledning till att hon skulle haft koll.

Men det är inte heller det som denna bloggpost ska ta upp. Det finns det många andra som gjort.

Vad gör man när man förknippas med en jobbig fråga? Vad Zara Larsson gjorde var en prata på TikTok som handlade om något helt annat. Vilket tydligen var tillräckligt anmärkningsvärt för att fungera som avledningsmanöver. Plötsligt var det många fler som pratade om den grejen än om klänningen. Den jobbiga frågan försvann.

- Blandat tyckande från DN, Expressen, Gefle Dagblad, GP, MovieZine och Sveriges Radio …

Det där borde ju alla åsiktsmaskiner ha märkt, de som dagligen dräller ut välbetalt, uppmärksammat tyckande. De om några ska kunna känna igen en PR-fint; vad ska vi annars ha dem till? Men istället jamsade de med, glömska av allt annat när någon viftade ett lockande bete framför dem.

Det var det som denna bloggpost handlade om: Lättlurade proffstyckare.


Kredd till Johan Wanloo; han är inte någon välbetald åsiktsmaskin utan serietecknare och wrestling-fan i Masthugget, och lyckades se det som skaror av etablerade flanar missade.

5 kommentarer:

Wulfahariaz sa...

Bra analys, men vad menar du med "en sorts musikkarriär"?

Hexmaster sa...

Vad jag skrev, tror jag?

Wulfahariaz sa...

Jag har väl inget direkt intresse av att försvara den människan, men "en sorts" signalerar lite osakligt att den där musikkarriären är det inte så mycket bevänt med.

Hexmaster sa...

Det, och att det är ett projekt bland flera.

Anonym sa...

Ett "enmansband" är väl en soloartist? I så fall är hans artistnamn Burzum.