2023-02-05

En vanlig bok eldas

- Den 21 januari 2023 eldar Rasmus Paludan en liten bok utanför ett hörn av turkiska ambassaden; foto Fredrik Sandberg/TT

Måhända fler än Kyrkans Tidning uppmärksammat det, men det var där jag såg det: Boken som Paludan brände upp i en, för hans del, ovanligt uppmärksammad aktion var The Koran, översatt till engelska av Nessim Joseph Dawood och utgiven av superpocketförlaget Penguin.

Det var det inte alla som såg. Och även om de sett det, hade de allra flesta inte uppfattat poängen. Paludan med anhang gjorde det uppenbarligen inte.

Saken är den, att Koranen räknas som helig endast i arabiskt original. En översättning räknas inte som Koranen utan är en tolkning av densamma. Det är därför den senaste (och, enligt insatta, den bästa) översättningen till svenska inte kallas Koranen utan Koranens budskap (Mohammed Knut Bernström, Proprius 1998); den kan förresten studeras närmare på koranensbudskap.se. Man kan även notera att man inte brydde sig om den saken när Karl Vilhelm Zetterstéens översättning gavs ut 1917 som Koranen.

Jag vet inte hur många av de som tagit illa upp som sett exakt vilken bok Paludan eldade upp, eller hur många av de som sett och uppfattat poängen som brytt sig om den. Syftet med bokbålet kvarstår ju. Å andra sidan brukar religiösa inte vara främmande för hårda tolkningar av sina regler.


3 kommentarer:

Anonym sa...

" Å andra sidan brukar religiösa inte vara främmande för hårda tolkningar av sina regler."

"Hårda tolkningar" innebär, för den sorts människor som deltar i anti-svenska demonstrationer, nästan alltid tolkningar åt det mer intoleranta -särskilt när det gäller att hitta en ursäkt för att vara kränkt och få tala om hur fel alla andra är.

Paludan brännar översättning av koranen: "o vi är så kränkta han eldar koranen".

Paludan vördar en engelsk översättning av koranen: "den är inte koranen på riktigt. Det är faktiskt kränkande att hedra något annat än en riktig koran. O vi är så kränkta."

Titta på de anti-svenska demonstrationerna. En normal människa som blir kränkt reagerar genom att bli ledsen. Kan du se en enda ledsen människa i dessa demonstrationer?

Nej, du ser arga, upprymda och påfallande glada ibland rent jublande människor. Det är riktigt kul att vara kränkt, att rättfärdigt sitta på sin höga häst och tala om hur fel och onda andra är.

Ifall de anti-svenska demonstranterna var ärliga mot sig själva (vilket de naturligtvis inte är) skulle de i sitt hjärta tacka Paludan för att han ger dem ett skäl att ägna sig åt sina favoritaktiviteter.

De flesta religiösa är inte som de anti-svenska demonstranterna, men det tycks alltid vara den här sortens egenrättfärdiga gaphalsar som älskar att visa upp sin fromhet (just den sorts människor som Jesus varnar för i Matt 6) som får uppmärksamhet.

Sensemaker

Anonym sa...

De som hörs mest är inte representativa hur mycket folk än vill tro det.

Bobbo sa...

Dom som reagerat bryr sig naturligtvis inte om sådana spetsfundigheter. Vilken ursäkt som helst funkar för aggression och att försöka tvinga andra till underkastelse.