2023-02-13

Lördagsfråga 741: Fee fi fo fum!

  1. Hotell Ferrum, Kiruna. Inviges i december 1969, på tröskeln till den stora strejken. Det stängdes i april i fjol, samtidigt som ett annat hotell i samma kedja öppnade i stadens nya centrum.
  2. Den 5 april 2005 samlades Tiina Rosenberg, Monica Amante, Gudrun Schyman, Sofia Karlsson och Susanne Linde för att lansera det nya partiet Feminitiskt initiativ, Fi. Jag vet inte om det fanns någon tanke, ironisk eller annan, med en förkortning som ofta används om fienden.
  3. För ett tag sedan skrev jag om Pyramiderna på Kola … Färöarna: Lättupphetsade hetsade upp sig inför ett byggnadsverk på Kolahalvön, som visade sig vara berg på Färöarna. Närmare bestämt Háfjall och Hálgafelli på bilden. Nedanför ser vi Klaksvík, Färöarnas näst största samhälle. Som man förresten kan läsa mer om på kommunala hemsidan www.klaksvik.fo.
  4. Ferdowsi eller Ferdousi, författaren till Irans nationalepos Shahnameh, har en enastående ställning i persisk kultur; den verkar vara i stil med Homeros och Shakespeare i ett. Jag ser att jag tagit upp honom en gång, i en fin liten berättelse: Ferdowsis Shahnameh eller Den lurade skribenten. Föga förvånande finns det ett universitet tillägnat honom. Ferdowsi University of Mashhad använder förvånansvärt (tycker jag) mycket engelska i sin verksamhet, och förkortningen FUM är därmed mer relevant än om man kört enbart persiska.

Det ger Fee fi fo fum! I smell the blood of an Englishman! Uttrycket är mest känt från sagan om Jack och bönstjälken, men det har använts lite varstans. Ett fint belägg är i King Lear, där inte ens Hagberg fick till det på svenska: ”Hu! Fy! Pah! Här luktar blod av en brittisk man.”

Den satte Tricky.


Inga kommentarer: