2014-09-29

Mässans bokslut 2014

Personalansvarig respektive monteransvarig, Vetenskap och Folkbildning E04:10, avrundar fredagen. Foto: Ulrik Fallström.

Se även en aningen mindre egocentrerad framställning på VoF-bloggen: Bokmässan 2014.

Nä, det går inte att blogga något meningsfullt under bokmässan. Det är mer än tillräckligt att försöka hålla sociala medier ens någorlunda uppdaterade, när man då och då får några sekunder över.

I år blev det lite extra spännande när vi anlände onsdag kväll och fann levererat gods all right, men ingen möblering ö h t ... Efter extrainsatser från mässan kunde vi åtminstone inleda någon sorts monterbygge under kvällen. Torsdag morgon fanns allt på plats. Klart för bokmässa!

En inbjuden talare var Jakob Ståhle (den kortaste mannen i blå skjorta), här med magikollegan Gaston och längst till vänster den reslige Caligari. I Jakobs nyutkomna Tokiga bibelord har han samlat blandade "visdomar" från den heliga skrift, en lång rad märkliga, förfärliga eller bara absurda bibelcitat, illustrerade av Fredrik Andersson. Den vill ni ha!

Här pratar Lisa Förare Winbladh (framför bokbordet) om mat och matmyter. Hennes böcker sålde slut...

Och här har Samuel Varg (till vänster) just trollat färdigt. Perfekt tankeväckande underhållning när man ska presentera en bok som Påverkan och manipulation av Håkan Järvå och Peter M. Dahlgren.

Det roligaste med mässan är att träffa alla dessa personer som man annars bara ser i artiklar, mail och blandade statusuppdateringar. Här visar Clas Svahn en bild från hans senaste resa: Bob Rickard, grundare och chefredaktör på den härligt besynnerliga tidningen Fortean Times.

Som mässans temaland var Brasilien skyltade vi lite extra med två förmågor från det landet: kvacksalvaren John of God (som Jonas Karlsson, inrest från VoF Uppsala, pratade om - ta en titt på hans bloggande om densamme!) och Norberto R. Keppe. Den senare var ju även representerad på mässan, se bloggposterna Sektvarning på bokmässan och The Keppe Cult (eng).

En dag fick vi besök av två herrar från Svenska mässan, det vill säga själva anläggningen. De tittade runt lite, särskilt på diskens framsida med affischen ovan, och hörde sig för om vilka vi var och vad vi gjorde. Efter att ha dragit den vanliga presentationen så togs jag en liten bit avsides. De förklarade att de inte ville ha några konflikter, inga öppna stridigheter. Eller så här: På mässan ska man vara för saker, inte mot - så föll orden. De hade fått ett klagomål av något slag rörande vår verksamhet och var därför tvungna att se vad vi höll på med. Men sedan de tagit del av vårt material och konstaterat att vi höll en god och trevlig ton - inget aggressivt propagerande, inget agiterande i andras montrar eller så - lät de sig nöja.

Senare hörde jag mig för hos bokmässans personal, som svarar för just det arrangemanget. De hade inte hört talas om ärendet och ställde sig helt oförstående till "för/mot"-idèn; i så fall skulle ju, som en av dem sade, hela Internationella torget få utrymmas. Till att börja med.

Det blev några egna evenemang också. Här är det min förläggare (genom fyra böcker hittills) Anders Sjöqvist som hälsar gästerna välkomna till Forums förlagsmiddag. Det är en av mässans höjdpunkter; riktigt god mat, trevligt sällskap, gamla och nya bekanta.

Söndag kväll, efter stängningstid. I någon timmes tid har ljudet av tusen montrar som packas ihop ekat i mässhallarna. E04:10 har rensats på VoF-material. Efter utflyttningen blev det en avrundningsöl på Bishops Avenyn. Nu är det knappt ett år till nästa bokmässa.

Inga kommentarer: