2014-09-23

Skiffle


1957: "Robans" Skiffle Group. Eller "Roban and the Rumors", enligt uppgift.
Robert Broberg gick på Konstfack 1957 och hittade på att han hade en skifflegrupp. I verkligheten hade han inget band, men ryktet spred sig och han fick erbjudande om att spela med sin skifflegrupp på dansrestaurangen Lorry i Sundbyberg. Snabbt som ögat samlade han ihop ett gäng kompisar och började repetera.
- Wikipedia: Robert Broberg

Ovanligt fint exempel på en produktiv lögn ... Men vad är "skiffle"? En musikgenre som förekom under några år -- och de var inte många -- i slutet av 1950-talet. Den förefaller att åtminstone i Sverige ha varit populär under så kort tid att förekomster kan dateras med en för lite äldre musiksammanhang ovanligt hög precision.

Vad musiken beträffar så väljer jag akademiens beskrivning:
ett slags (under 1950-talet i Sv. populär) lättare amerikansk folkmusik med anknytning till jass, vanl. utförd av en orkester bestående av kontrabas, gitarr(er), banjo o. tvättbräde (trakterat med rotborste l. med båda händernas fingertoppar försedda med fingerborgar)
Och här är själva ordets ursprung:
av eng. slang skiffle, brådska, dansfest (i negerkvarter) där de deltagande lämna bidrag till värdfolkets lägenhetshyra
- SAOB: SKIFFLE (1971)

Uppdaterat: På allmän begäran, ett skiffleklipp med Roban's Skiffle Group 1958 och Sometimes:

2 kommentarer:

Kurt sa...

Det är alltså den andra skifflevågen, som når Sverige på 1950-talet, men den ursprungliga på 1920-talet aldrig kom hit. En länk till YouTube säger nog mera än en text från ett uppslagsverk!

Hexmaster sa...

Vafalls, vet ungdomen inte längre hur man hittar på tuben? Nåväl! Jag böjer mig.