2014-09-01

Lördagsfråga 324: 1 september

  1. Slaget vid Sedan den 1 september 1870 gick så oerhört illa för Frankrike att de blev av med en avsevärd del av sina stridande förband och kejsar Napoleon III dessutom; sedan var kriget praktiskt taget slut för deras del. Sedan dess firades den 2 september, av någon anledning, länge som Sedan-dagen i Tyskland.
  2. Verwundetenabzeichen är Tysklands purpurhjärta, det vill säga utmärkelse till den som blivit sårad i strid. Här syns en detalj av den tredje och lägsta klassen (högre klass vill man inte ha, jag lovar). Skymten av ett hakkors indikerar att det är den version som användes under andra världskriget, och som därför togs i bruk den 1 september 1939.
  3. Detalj av reklamaffisch för tidningen Neues Volk "Nytt folk" (WP: Action T4). I oktober 1939 skrev Hitler under en order till Reichsleiter Philipp Bouhler och dr Karl Brandt om att ge dödshjälp (Gnadentod, ordagrant "nåd-död") åt obotligt sjuka. Beslutet daterades den 1 september för att det inte skulle bli något krångel med all nåd som redan hunnit delats ut. Programmet kom efter kriget att kallas Aktion T4, utgjorde omkring 70 000 mord och var ett steg på vägen mot förintelsen.
  4. Den här bilden hör inte riktigt in: "Den ärofyllda 75:an", sioxante-quinze (efter kalibern) var det franska artilleriets arbetshäst under det stora kriget.
Allt syftandes på den 1 september som just idag inträffade för 75 år sedan.

Här är förresten ett tips, ifall denna slitstarka faktoid dyker upp i medias historiska bevakning: Hur gick det egentligen till när det polska kavalleriet angrep tyskt pansar?

Inga kommentarer: