2014-09-11

Schackpresidenten i rymden

Kirsan t.h.

Kirsan Iljumzjinov har en intressant meritlista:
  • oligark som tog för sig vid unionens upplösning
  • stenrik
  • president för den ryska delrepubliken Kalmuckien 1993-2010
  • president för det internationella världsschackförbundet FIDE sedan 1995
  • fick 1997 en åktur i ett rymdskepp och besökte "en stjärna"
Frågor på det?

När schackhistorikern Edward Winter hittade den sistnämnda uppgiften blev han mycket intresserad, men förhöll sig samtidigt sunt skeptisk. Presidenter, för såväl lindrigt självständiga delrepubliker som stora förbund, är mäktiga människor med många fiender. Kanske någon utplanterat en skröna i syfte att svartmåla? Men han fann snart att källan var Iljumzjinov själv. Inte var det otypiskt för honom heller.
"Tänk," sade han, "tävlingen [världsmästerskapet 2006] kommer att avgöras fredag den 13:e, 13 år sedan den 13:e stormästaren, Kasparov, lämnade FIDE. Det är inte bara siffror - det är ett tecken. Jag tror att schack kommer antingen från Gud eller från varelser som flyger ett UFO. Jag borde veta! De tog mig ombord på deras rymdskepp när jag var på affärsbesök i Moskva, 1997, till en avlägsen stjärna. Det är fullkomligt normalt - i fjol var jag i Amerika och såg officiell statistik på att 4000 sådana 'kontakter' rapporteras årligen."
- Observer, 29 oktober 2006

Inte var uppgifterna svårhittade heller. I Time kunde man 2010 läsa att han brukar uppmana journalister att skriva om rymdresan; att de inte gör det ännu oftare beror kanske på att de bekymrar sig för schackförbundets rykte, Iljumzjinovs mentala hälsa eller något annat. I artikeln framgår även att han köpt Zecharia Sitchins planet Nibiru som kommer att krocka med jorden, med (det egna, förmodar jag) tillägget att denna katastrof kan undvikas om folk spelar mer schack. Och så var Jesus en utomjording. Frågor på det?

Källor:
Edward Winter, Kirsan Ilyumzhinov and Aliens, Chess Notes
Simon Shuster, Russia's Chess Feud: Checkmate, Kremlin, Time 14 oktober 2010

Inga kommentarer: