2013-06-05

Nationaldagsafton

Nya tider, nya seder. Nya skol- och arbetsfria dagar ger upphov till nya traditioner. Nationaldagen den 6 juni kan förvisso inte tävla med den inofficiella nationaldagen midsommarafton (och inget konstigt med det, ytterst få länder firar nationaldag över huvud taget), men när den nu blivit en fridag så lär den inom några år och decennier bli föremål för traditioner av någon form. Vilka ska bli intressant att se.

Ett försök gör vi i VoF:s bästa och vackraste lokalavdelning. Vi inleder kvällen med att fira Danmarks grundlagsdag (ett typiskt exempel på att Norge, Frankrike och USA är undantag, inte regel) och övergår så småningom till att fira den svenska nationaldagen. Bishops vid Domkyrkan.
3 kommentarer:

Kurt sa...

Hur många länder som "firar" nationaldag vet jag inte, men väldigt många länder har ju i alla fall någon form av officiell nationaldag

http://en.wikipedia.org/wiki/National_day

Och de få länder som inte har nationaldag, t ex Danmark och Storbritannien, har ofta något liknande som t ex den danska Grundlovsdagen

http://da.wikipedia.org/wiki/Grundlovsdag

Hexmaster sa...

Många har nationaldag, få firar den.

Jag vet inte varför folk ideligen ska jämföra med Norge när saken kommer på tal. Inte ens danskarna firar sin, och de är ju inte särdeles tillknäppta, opatriotiska eller vad man nu ser som skäl att inte fira nationaldag.

Christian sa...

Fast är det verkligen få som firar? Ungern har ju tre stycken och åtminstone 20 augusti firas stenhårt.

Och jag har fått för mig att rätt många länder på Balkan också firar sina dagar, liksom en hel del i Latinamerika, men det kanske jag minns fel?