2013-06-30

UFO-rörelsen

Utställningen i Köping 1978 drog över 10 000 besökare

I slutet av 1960-talet blev UFO hett. Svenska UFO-föreningar bildades mest överallt: Falu UFO-förening, UFO-Center Karlskoga, UFO-Borås, Enköpings UFO-förening, Malmö Interplanetariska Sällskap... Liksom Motala och Köping, centralorter i sammanhanget. Folk träffades och hade det trevligt, lyssnade på föredrag, gick på kurser, skrev insändare, gav ut medlemstidningar och så vidare.

Jag vet inte hur stora de var när de var som störst; med tanke på vilken koll de har på sina arkiv förutsätter jag att sådana siffror är någorlunda lätt hittade. Åtminstone vad gäller UFO-Sverige, den riksorganisation som omsider kom att samla de allra flesta lokalföreningarna. Idag har de omkring 1000 medlemmar. Trenden är vikande.

Det är lite synd eftersom UFO-Sverige sedan 1991 varit en betydligt vettigare organisation än innan. Då vann den vetenskapligare falangen, de som först och främst ville ta reda på vad folk som sett märkliga saker egentligen sett. Fram tills dess hade UFO-rörelsen haft en helt annan karaktär.

Astronomi och UFO-observationer blandades med parapsykologi, ockultism och new age. Föredrag och artiklar kunde handla om "fysik, metafysik, ockultism, politik, religion och filosofi", för att tala med programbeskrivningen för en av de många tidningarna.

Vad har politik och religion att göra med UFO:n? Beroende på hur man ser det hela: allt eller ingenting.
Vår åsikt är att jorden kontinuerligt besöks av främmande intelligenser, vars avsikt är att hjälpa vår civilisation att övervinna de negativa och nedbrytande krafter, som på ett för mänskligheten så ödesdigert sätt satt sin prägel på denna planet, och som nu hotar oss med undergång. För alla ansvarskännande människor med insikt om världens situation och om rymdvarelsernas ansträngningar för att åstadkomma en ny och bättre livsinriktning för jordens befolkning, måste den naturliga reaktionen bli att i största möjliga utsträckning bidraga till att påverka samhället så, att det är berett att mottaga denna hjälp till självhjälp.
- Kallelse från Carl-Axel Jonzon i UFO-Motala 1969 till det som skulle bli UFO-Sverige

Många av deltagarna motiverades av något som bara kan beskrivas som religiös glöd: Utomjordingarna är här för att rädda världen, och vi i UFO-rörelsen måste göra allt vad vi kan för att hjälpa till.

En liten men viktig grupp utgjordes av så kallade kontaktpersoner, folk som träffat utomjordingar och fått åka tefat. Visserligen verkar ingen svensk ha blivit föremål för veritabel kult som i synnerhet George Adamski (den mest kända "tefats"-bilden är hans), men man kan förstå om de som trodde på historierna betraktade dem som helgon, eller något i den stilen.

Organisationens förste ordförande Jonzon var, enligt egen uppgift, tankeläsare.

Den här sortens idéer finns fortfarande. Än idag dras många ET-troende, exopolitiker (om relationerna mellan jordens befolkning och utomjordingarna) och foliehattar rent ut sagt till UFO-Sverige i hopp om att hitta likasinnade. Chanserna verkar goda. Kanske kommer så småningom en avknoppning, nybildning eller kupp som förvandlar UFO-Sverige tillbaka till 70-talsversionen av sig själv?


Faktoider-bloggen: UFO:n; UFO-Sverige; Adamskis UFO
Håkan Blomqvist: UFO-Sveriges historia (1995)

Håkan har även skrivit en redogörelse Den svenska uforörelsen och teosofin, en koppling som må låta hur långsökt som helst men helt naturlig när man läst artikeln

3 kommentarer:

Björn-Olav Kvidal sa...

Hexmaster skrev:
"Det är lite synd eftersom UFO-Sverige sedan 1991 varit en betydligt vettigare organisation än innan. Då vann den vetenskapligare falangen, de som först och främst ville ta reda på vad folk som sett märkliga saker egentligen sett. Fram tills dess hade UFO-rörelsen haft en helt annan karaktär."

*

Saken är ju den att begreppet utomjordingar inte ska tolkas så att det måste handla om besökare från andra planeter i vår eller andra galaxer. Det kan lika gärna handla om besökare från andra 'dimensioner'. Över 70% av all energi - 'dark energy' - och över 20% av all materia är okänd - 'dark matter' - samtidigt som det vi ser representerar 4-5% av all materia enligt senaste vetenskapliga teorier.

Många människor har sett farkoster med en prestanda som överskrider våra fysiska lagar. Det är fakta som Riksorganisationen UFO Sverige inte tar ställning till, men hänvisar människors nära möten med farkoster till kategorin okänd eller det typiska som är att man spekulerar att människorna såg fel, blandade ihop iakttagelsen med månen, Saturnus, en helikopter, experimentella flygplan, osv. Till varje pris vill man inte komme med slutsatser av det många människor har sätt. Det är därför en tidigare ordförande i Riksorganisationen UFO Sverige, Clas Svahn, har skrivit en bok om troll och människors fantasier. Syftet att att undergräva berättelserna från tusentals vittnen som gemensamt eller oberoende av varandra har sätt intelligent styrda farkoster, även farkoster som har landat med avtryck och i enstaka fall med små figurer intill farkosterna.

Om man menar man bara kan påstå det existerar intelligent styrda farkoster som finns i planetens luftrum om man har konkreta bevis i form av kraschade flygande objekt eller andra konkreta artefakter så kan man gärna skrota forskningen på sub-atomiskt nivå som också är grundat på indicier och indirekta bevis. Samma metod leder det till att man förnekar ögonvittnen i rättsförhandlingar som heller inte är konkreta och handfasta bevis, men ändå är tillräckligt för domslut. Det är inte nödvändigt med konkreta bevis i form av artefakter för att säkerställa historisk fakta.

Orsaken till att Riksorganisationen inte vill ta till sig annat än det man kunde bevisa enligt vetenskapens metoder under 1800-talet har delvis att göra med att organisationen har allvarliga demokratiska brister som blockerar en demokratisk debatt. Den har en historia med intolerans mot oliktänkande i organisationen precis som man gör i andra toppstyrda strukturer. Det är inte bara i det elitistiska Sverige - landet Lagom som är något annat bak den glätta fasaden - som dyrkar konsensus enligt ledarskapet, ledarna och ledaren och intolerans mot opposition. Så är det överallt i hierarkiska strukturer.

Läs mera här:
https://kvidal.wordpress.com

Hälsning,
Björn-Olav Kvidal,
Stockholm

Hexmaster sa...

Vet inte om du Björn-Olav tar upp de "kontaktmänniskor" som fick hälsa på i städer på månen och Venus. Eller alla utomjordingar från Jupiter och Saturnus som hälsat på.

Varför den som vaknat till sådana insikter ska bekymra sig för vad en liten svensk klubb tar sig för eller inte tar sig för, det är också något man kan fundera över.

Björn-Olav Kvidal sa...


Nej, jag skriver i min blogg inte om kontaktmänniskor och deras påstådda resor även om jag nämner George Adamski sina udda påståenden om resor båda till den ena och andra planeten.

Hexmaster skrev:
"Varför den som vaknat till sådana insikter ska bekymra sig för vad en liten svensk klubb tar sig för eller inte tar sig för, det är också något man kan fundera över."

Ser du inte skillnaden mellan ett personlig bekymmer och en kritik av UFO-analyser som har ett perspektiv bortom en organisation i Sverige?

Björn-Olav Kvidal,
Stockholm
https://kvidal.wordpress.com