2013-06-13

Kommunala gudinnor i Söderhamn

Tillsammans med kvinnor och män som delar visionen om en enad och helad värld förs budskapet fram om nödvändigheten att återupprätta Gudinnan, efter femtusen år av en patriarkalisk världsordning med makt och kontroll.

- www.swedishgoddessconference2013.com

Den som väntat på en svensk gudinnekonferens behöver inte vänta längre. Den 30 augusti - 1 september, "i Skördens tid på Gudinnans Årshjul", träffas gudinnor och likasinnade i Forsbacka utanför Söderhamn. En helig eld ska tändas (bokstavligen antar jag), det ska konfereras och diskuteras, personer med fantasy-namn ska tala, och givetvis kommer det att krängas kurser, retreats och liknande.

Utöver religiöst joller förekommer en del mer regelrätta bedrägerier bland deltagarna. Arrangören Margitta Eldsvan Wigren (de heter sådana saker mest allihop) erbjuder enligt hemsidan Gudinnetemplet Helsingland storseanser, sådana där låtsaslekar där publiken ska få intryck av att få kontakt med döda anhöriga. Kathy Jones, "Priestess of Avalon", ägnar sig åt healing. Den som vill lära sig själv kan bege sig till Glastonbury Goddess Temple och ta en intensivkurs på 6 x 3 dagar för drygt 8500:-. Grandmother Jean säger sig vara en "Cherokee crystal worker" som utövar Cherokee-indianernas uråldriga kristallterapier..? Det är givetvis en billig bluff i samma stil som exempelvis Little Grandmother som jag skrev om häromåret. Kanske Jean Bustos verkligen har indianskt påbrå, men givetvis har chakran, kristaller etc inte ett skvatt med Cherokee-indianernas traditioner att göra. Och så vidare... Malin Berghagen dyker också upp, bara en sån sak.

Där finns kanske några ännu fulare fiskar men jag ids inte kolla allihop.

Längst ner på hemsidan såg man förut logotyperna för två av sponsorerna: Kultur och Fritid Söderhamn samt studieförbundet Bilda. Jag har skrivit till dem och frågat om deras medverkan.

Vad det kristna studieförbundet (tidigare hette det Frikyrkliga Studieförbundet) beträffar så visade det sig vara en anställd som på eget bevåg hjälpt till med att trycka gudinnornas programblad. När detta kom till regionchefens kännedom bestämde han att de inte skulle vara med som medarrangör. Deras logga är nu borttagen från gudinnekonferensens hemsida.

Anders Uddén, kultur- och fritidschef i Söderhamns kommun, hälsar att arrangerande föreningen Nornornas Väv är en registrerad kulturförening som sökt och blivit beviljad ett bidrag från Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden: "De har tillåtelse - och har också uppmanats - att använda loggan."

Nornornas Väv kallar sig alltså kulturförening när kommunala bidrag hägrar. Det är nog en god idé. Om man sagt att man ägnar sig åt religiös verksamhet så hade nämligen kommunen inte fått ge dem några bidrag.

Inga kommentarer: