2013-06-06

Konditori Baby

I krigets slutskede fanns ett bombplan modell B-17 Flying Fortress som var uppkallat efter Klingbergs konditori i Rättvik.

Jo, det är sant.

Under kriget hamnade en mängd soldater från de krigförande länderna av olika anledningar i Sverige. Enligt krigets regler fick de hållas i särskilda läger, djupt inne i landet så att soldaterna inte utan vidare kunde bege sig hem och fortsätta kriga. Med tiden kom "lägren" att omdefinieras till pensionat på mindre orter, och många soldater skickades så småningom tillbaka.

En av orterna var Rättvik. Där var nöjeslivet begränsat även på 1940-talet. Den stående samlingsplatsen blev Klingbergs konditori, på vars servering man hade god utsikt över Storgatan.

Merle P. Brown hade varit ombord på Liberty Lady som nödlandat på Gotland våren 1944. Sedan hade han hamnat i Rättvik. Det hade blivit åtskilliga fikor på konditoriet. När han omsider kom tillbaka till Storbritannien och fick ett nytt plan så gav han det ett smeknamn enligt den beprövade baby-modellen. Så kom listan med Shoo Shoo Baby, War Baby, Melancholy Baby, Purdy Baby med många fler att utökas med, något otippat kan tyckas, Konditori Baby.


Uppgiften om Konditori Baby hittade jag i Jan-Olof Nilssons bok Lucky Strike (Carlsson 2013).

Inga kommentarer: