2013-06-04

Fästning Amerika


Silvermynt med det amerikanska hemlandet markerat. Amat victoria curam = "Segern åt den förberedde", ungefär.

...A conscious retrenchment into safe haven states. [...] I suggest calling it The American Redoubt. I further recommend Idaho, Montana, Wyoming, eastern Oregon, and eastern Washington for the réduit. Some might call it a conglomeration, but I like to call it an amalgamation, since that evokes silver. And it will be a Biblically-sound and Constitutionally-sound silver local currency that will give it unity.

- James Wesley, Rawles, The American Redoubt -- Move to the Mountain States

Det här ska handla om preppies. Inte elever på amerikanska internatskolor (preparatory school), utan de som är prepared, förberedda. Förberedda på vad? På den stora krisen, den ekonomiska kollapsen, kriget, katastrofen, den sekulära apokalypsen. When the shit hits the fan.

Då gäller det att ha en underjordisk bunker med förråd för något år eller så. Apparater för vattenrening. Kraftverk för elektricitet. Metspön, älgstudsare och jaktknivar. Mediciner. Guld och silver för en värld där pengar i papper och plåt förlorat sitt värde (ditt kreditkort är värt sin vikt i plast). Metoder för att kommunicera med kompisarna. Och inte minst massor av vapen så man kan försvara sin borg mot horder av zombier... Eller jag menar naturligtvis unpreppies, de aningslösa massorna som just nu sitter och slösar bort sin tid på att läsa fåniga bloggar och allt vad det är.

Det finns säkert en historik över den här sortens rörelser. Det började, kan jag tänka mig, med de som grävde atomskydd i trädgården. Framåt 1980-talet kom survivalisterna med Rambo-scouting: man tältade, fiskade, kokade kaffe på spritkök etc, men hela tiden med baktanken att det var överlevande man höll på med, djupt inne i fiendeland eller vad man nu tänkte sig. (Motiverat krismedvetande är naturligtvis något helt annat.)

Idag har sådan överspänd camping ofta ett rejält inslag av konspirationsteorier. Diskussioner om grötomslag och kaffesurrogat förs sida vid sida med diskussioner om hemundervisning (man kan ju inte låta ungarna bli hjärntvättade) och biblar som tål vatten, liksom om Illuminati och Sions Vise.

En foliehatt som åtminstone inte är antisemitisk är James Wesley, Rawles (han skriver alltid ut sitt namn med kommatecknet). Hans idé är att bilda The American Redoubt (redutt, en sorts fästning) där han och en gudsfruktande skara "konservativa kristna, messianska judar [som tror på Jesus, hur det nu går ihop] och ortodoxa judar" ska överleva kollapsen; för så fort poliserna försvinner så finns det inte längre något som hindrar ateister, pingstvänner och hinduer från att gå bärsärk. Där ska de bilda ett nytt och bättre samhälle, och skydda sig mot de svältande massorna.

Även om det hela påminner om början på en sekt, och faktiskt kallas "a sub-sect of the survivalist movement" på länken nedan, så är nog genomsnittliga preppies väl självständiga för att passa som sekt-material. Fast vem vet? Oklahoma-bombningen 1995 utfördes av folk som bekymrade sig för frågor som just dessa.

Inte för att alla preppies är terrorister. Kanske rentav de flesta har andra drivkrafter; överlevnadsgrejen blir en ursäkt för att hålla på med friluftsliv, vapen, odling av marijuana (i medicinskt syfte)... Eller för den delen att som Wesley komma Rawles försöka göra sig en hacka på rörelsen genom att kränga kitsch:

...A distinct, legitimate currency for the Redoubters who will use it when the system collapses.

- Coins for the Cause: The American Redoubt


Wikipedia: The American Redoubt

Inga kommentarer: