2013-06-03

Lördagsfråga 263: Konspiration 43

  1. Leslie Howard får en hurring i Borta med vinden. Howard satt i ett civilt plan som sköts ner över Biscaya 1943; det var inget egentligt krigsområde men tyskarna tyckte ändå inte att den luften var fri. Föga förvånande har händelsen blivit föremål för diverse mer spännande idéer än så.
  2. Nikolai Tesla på en berömd bild - som dock inte visar hur han sitter under ett gigantiskt gnistmoln, eftersom det är en dubbelexponering. Tesla dog 1943. Han har blivit en sorts älsklingsfigur i flera sammanhang, för att sammanfatta. Att han skulle ha dött utan att ha mördats är det många som finner för tråkigt för att vara sant.
  3. Wladyslaw Sikorski, överbefälhavare för det polska motståndet, som staty på en parkbänk. Han dog i en flygkrasch vid Gibraltar 1943. Även denna händelse är föremål för spekulationer i mängd. (Här torde sannolikheten för en verklig konspiration vara betydligt högre än för de tre andra fallen.)
  4. John Eldridge Jr gjorde väl ifrån sig i US Navy innan han stupade 1942. Redan året därpå sjösattes en jagare med hans namn. Den inte särdeles spännande båten fick, av någon anledning, huvudrollen i den moderna sagan Philadelphia-experimentet, som går ut på att man 1943 lyckades trolla bort USS Eldridge för ett ögonblick. Typ...
Inte svårare än så den här gången. Ni får skylla på värmen. ;-)

Inga kommentarer: