2013-06-10

Lördagsfråga 264: Konspirationer på riktigt

  1. Pink Floyd får vara med eftersom deras förvisso mytomspunna album har ett prisma på omslaget. Återkommer till det.
  2. Anckarström hade varit för lätt -- det här är friherre Carl Fredrik Pechlin, som visserligen aldrig erkände men som bortom allt rimligt tvivel var djupt insyltad i mordkomplotten mot Gustav III.
  3. Ferdinand Walsin Esterházy (ungerskt påbrå) skrev [korrigerat] det dokument som gav kapten Alfred Dreyfus helpension på Djävulsön. Dreyfusaffären handlade mindre om själva spionaffären än om försöken att sopa undan det hela. Rättsskandalen väckte en obeskrivlig uppståndelse på sin tid.
  4. Vem känner inte igen denna moderna ikon? Innan Guy Fawkes-masken blev berömd genom V for Vendetta (jag har tagit upp det ironiska i dess omtolkning i bloggposten V-förvirring) var han allmänt känd i åtminstone Storbritannien för 1605 års Gunpowder plot.
Fyra konspirationer som inte bara är teorier utan alldeles äkta! Ja, för det världsomspännande avlyssnandet av elektronisk kommunikation har ju (flera gånger? har inte riktigt hängt med) visat sig vara något mer än foliehallucinationer; ECHELON, PRISM och allt vad det är.

Det satte Pölsa Dum.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Ferdinand Walsin Esterházy (ungerskt påbrå) förfalskade det dokument som gav kapten Alfred Dreyfus helpension på Djävulsön."

Ifall inte jag fått affären om bakfoten (högst möjligt, det är en tillkrånglad historia) är detta inte en riktig beskrivning. Affären började med att franska underrättelsetjänsten hittade ett sönderrivet brev där en oidentifierad fransk officer erbjuder en tysk militärattaché militära hemligheter.

Detta ledde förstås till utredning och man tycks tidigt ha bestämt sig för att juden Dreyfus var den skyldige. Med dåliga och omoraliska metoder undersöktes saken och han kastades i fängelse efter en usel rättegång.

För att sedan försvara sitt klantiga, olagliga och omoraliska agerande började armén dölja bevis på att det var Esterhazy som var den verklige skyldiga och fabricera bevis på Dreyfus' skuld.

Estarhazy var således den verklige boven, men inget tyder på att han var aktivt involverad konspirationen att sätta dit Dreyfus (fast han lär väl inte ha klagat över att någon annan får skulden). Han är förrädare och ett kräk i största allmänhet, men ingen konspiratör.

Ej heller förfalskade han det sönderrivna dokumentet. Det var ett äkta brev med ett äkta erbjudande som han skrev och militärattachén rev sönder, ingen förfalskning.

Däremot förfalskades senare dokument för att sätta dit Dreyfus, men det hade Esterhazy ingen direkt inblandning i eller ens kännedom om.

Sensemaker

Hexmaster sa...

Du har rätt och jag slarvade! Har korrigerat.