2011-08-31

Vetenskapen på bålet

En fråga jag länge sökt svaret på:

Vilken vetenskapsman brändes på bål av kyrkan?


Straffet har utdömts för kätteri och häxeri. Bland dessa så var de ärliga sanningssökarna få. De förra var (när de var "skyldiga") helt inne på religiösa dillerier, bara av en annan art än den enda rätta sanna. Att de som brändes som häxor skulle ha utgjort en sorts underjordisk alternativmedicinsk rörelse är också en myt, oftast var de inte skyldiga till någonting över huvud taget.

Giordano Bruno brukar nämnas. Han var ingalunda en "vetenskapens martyr" utan djupt begiven på teologi; hans främsta källa var inte verkligheten utan bibeln.


Tänk dig en värld där förmenta häxor och kätterska vetenskapsmän aldrig bränts på bål.

- Från baksidestexten på Richard Dawkins, Illusionen om Gud


9 kommentarer:

Anonym sa...

Hypatia skall ha mördats och bränts (post-mortem ifall jag förstått saken rätt) av kristna fanatiker.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hypatia

Sensemaker

Lena Synnerholm sa...

Giordano Bruno brändes på bål, därför att han var panteist. Panteismen är naturligtvis inte mer eller mindre sann, än andra sätt att se på Gud. Det viktiga är att man är ärlig, när man säger vad man tror på, eller inte tror på. Tyvärr är det ens idag inte alla, som tillåter det.

Anton Nordenfur sa...

Hypatia och Bruno är de enda jag kan komma att tänka på. Angående Bruno var det väl en blandning av hans tro, hans kritik mot kyrkan och hans heliocentriska hävdanden som gjorde att han dödades? Hypatia vet vi tyvärr betydligt mindre om.

Hexmaster sa...

Hypatia känner jag till men hon verkar lite för tidig på något sätt. Om hennes död hade det minsta med hennes vetenskap vet jag inte om någon vet men av det som skrivs att döma så tvivlar jag.

Processen mot Bruno vet vi inte så mycket om men det verkar ha varit lite av varje; dock inte mycket vetenskap. Not, heliocentrismen var då inte kättersk. Det var däremot många av de totalt ovetenskapliga åsikter Bruno höll sig med.

Anonym sa...

Cecco d'Ascoli var en vetenskapsman som brändes på bål eftersom han på astrologisk väg räknade ut Jesu födelsedatum.

Korpen sa...

AstroLOGisk eller AstroNOMisk? Den ena är vetenskap, den andra inte.

Lena Synnerholm sa...

Den moderna vetenskapen astronomi, hat utvecklats ur astrologi. Jag vet faktiskt inte vilket ord, som passar bäst i sammanhanget. Måste kolla upp, när Cecco d'Ascoli levde. Fast det spelar förstås också roll, hur han gick till väga att räkna ut, när Jesus hade fötts.

Anonym sa...

När man tänker efter är det inte så konstigt att vetenskapsmän inte bränns på bål. Martyrskap ligger inte i vetenskapens natur. När en vetenskapsman hotas med tortyr tar han tillbaka sina påståenden, trygg i vetskapen att verkligheten i längden inte låter sig förnekas. Det var väl så Galileo gjorde?

För troende tycks det vara annorlunda. De inbildar sig att det finns paradis som belöning för rätt tro och helvete som straff för fel tro.

Sensemaker

Lena Synnerholm sa...

Jodå, Galileo Galilei gjorde så. Fast han sa aldrig "och ändå rör hon sej". I alla fall finns det inga belägg för, att han gjorde det.