2011-08-26

Definition på vansinne

Albert Einstein noterade en gång att dumhet var att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat. Många av oss ler igenkännande när vi hör citatet. Sedan gör vi själva om våra misstag. Gång efter gång. Och ensamma om det är vi inte.

- Omänsklig utsortering fortsätter, Johan Lundell, generalsekreterare för Ja till livet i Världen idag, 24 augusti 2011

Ibland sviker minnet - ovanstående "Einstein-citat" har jag avfärdat såpass många gånger att jag fått för mig att jag även skrivit ner det någonstans. Så verkar dock inte vara fallet. Hög tid...Det här är Rita Mae Brown. Född 1944, jag kände inte till henne förut men det finns det andra som gör; hon slog igenom 1973 med boken Rubyfruit Jungle vars titel jag inte tänker fördjupa mig i men om vilken det på Wikipedia sägs att "it dealt with lesbian themes in an explicit manner unusual for the time". Hon var aktiv i Vietnam-rörelsen, feminist-rörelsen och gay-rörelsen. Hon var tydligen ihop med tennisproffset Martina Navratilova i början av 1980-talet.

Händelsevis var det då hon gav ut boken Sudden Death (1983). I den förekommer följande definition:

Insanity is doing the same thing over and over again but expecting different results.

Sant eller inte? Utan att känna till sammanhanget är jag bara delvis skeptisk; alla har väl varit med om sådant, såväl när metoden fungerat som när den inte gjort det.

Tillräckligt många fann det tillräckligt intressant för att citatet skulle få vingar. Ett tag valsade det omkring, med eller utan upphovskvinnans namn bifogat. För nu är det ju så, att ett okänt namn (som Brown får sägas vara) är en belastning när citat skall spridas; läsare hajar till och får fundera, "är det någon jag förväntas känna till?" Då är anonymitet bättre.

Det kom även att nyttjas inom Anonyma Alkoholister. Där finns det en avgjord poäng med definitionen.

Om inget namn är bättre än ett o- eller halvkänt namn, så är ett känt och pålitligt namn långt bättre än inget namn. Så småningom kom diverse sådana att förknippas med citatet; Benjamin Franklin har myntat myriader klipska citat och har därför tillskrivits långt fler i åtminstone USA (i Europa är gubben på $100-sedeln mest känd för åskledaren), "kinesiskt ordspråk" är sällan fel, och så vidare.

Så småningom avancerade citatet till att förknippas med det kanske pålitligaste namnet av alla inom den falska citat-branschen. Och sen dess är det tämligen kört för de övriga - ingen konkurrerar med Albert.De som känner till vetenskapliga metoder torde finna citatet betydligt mer malplacerat här än inom exempelvis AA. Upprepade försök är en självklarhet när man ska skilja det tillfälliga från det grundläggande; även om man kanske inte förväntar sig olika resultat, så håller man sig öppen inför de data som experimenten ger.


Vissa bruk av kloka citat är intressantare än andra. Generalsekreteraren för anti-abortorganisationen Ja till livet, avknoppad från Livets Ord som väl inte behöver någon närmare presentation, trodde sig alltså citera allas vårt älsklingsrufs Einstein, när uttrycket i själva verket myntades av en stridbar ärkeflata på vänsterkanten.


7 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Totalförbud mot mot abort, leder till illegala aborter, som dödar kvinnor som utsätts för dom! Är det det som kallas "Ja till livet"? Är dom enns medvetna om det? Det tvivlar jag starkt på.

Korpen sa...

Nu kanske jag är överdrivet cynisk, men jag tror inte att "ja till livet" bryr sig nämnvärt om det.

Rationalitet har väl aldrig varit den kristna vägen.

Niklas sa...

Det Hexmaster ville peka på var väl dels hur lätt ett citat påstås komma från en kändis, dels hur lustigt det är att en Livets Ord-medarbetare (oavsiktligt) citerar en lesbisk vänsteraktivist.

Lena Synnerholm sa...

Jag tror vist att dom bryr sej. Men dom har väldigt fel bild av konsekvenserna, av ett totalförbud mot abort. Dom tror tydligen att det drastiskt skulle minska, antalet aborter som görs. Det gör det faktiskt inte. Antalet aborter vid totalförbud, minskar bara obetydligt. Däremot minskar det drastiskt säkerheten, när ingreppet utförs. Det leder i sin tur till, att oönskat gravida kvinnor dör. Kristna fundamentalister... (suck)

Att Johan Lundell också har helt fel fel bild av, vem det är han citerar, gör det hela bara värre. Hur bra koll har han egentligen, på saker och ting? Han kanske tror sej veta massor, som i själva verket är helt fel. Kan han ens föreställa sej möjligheten, att han skulle kunna ha fel? Det är det många i den kategorin, som inte kan.

Christian sa...

Jag tror rent fördomsfullt att många av de ärkekonservativa kristna som är emot abort tycker att det är helt OK om mammorna dör vid de illegala aborterna, att det är ett rättvist straff. De är knäppa nog för att tycka så.

Lena Synnerholm sa...

Om man är för dödsstraff för mord, ja. Det är det långt ifrån alla som är.

AH sa...

Ska man tro Wikiquote så stämmer det inte att det var Rita Mae Brown som myntade uttrycket. Istället verkar åtminstone Narcotics Anonymous ha varit före:

https://en.wikiquote.org/wiki/Rita_Mae_Brown

Om nu NA är ursprunget till citatet så finns det ju för övrigt en logisk koppling till Anonyma alkoholister.