2011-08-07

Psi, tro och bedrägeri

Hur olustigt det än är måste vi inse att medial begåvning väl låter sig förena med oärlighet. Hos rätt många personer med begåvning för att framkalla psi-fenomen syns den autentiska fallenheten härför vara sammankopplat med lust för bedrägeri.

- François Russo, Parapsykologin i ett nytt forskningsfält, Signum nr 10 1978

Även om det ofta känns som om bedragarna har ständig medvind så varierar deras framgångar i samhället. En så här positiv inställning till Uri Geller, hans franske kollega Jean-Pierre Girard och andra oärliga medialt begåvade får man idag leta längre efter, och i katolska tidskrifter längre ändå. Å andra sidan har det nog inget att göra med att folk blir klokare eller dummare, utan bara att allt går i vågor. Idag räknas skedböjning som trolleri, men vid den här tiden var det på fullt allvar; däremot har änglar av någon anledning fått ett uppsving bara de senaste åren.

Jesuitens idé om en koppling mellan medialitet och bedrägligt beteende är dock briljant vrickad, nu som då. Den är alltså inte det minsta ironisk; författaren är klädsamt skeptisk till vissa uppgifter vissa gör i vissa sammanhang, men tror och vill tro på underbara ting.

Inga kommentarer: