2011-08-25

Nostalgi

(i sht i fackspr.) melankoliskt själstillstånd som förorsakas av lång bortovaro från hemmet l. hemlandet, stark o. plågsam hemlängtan, hemsjuka; trånsjuka

- SAOB: nostalgi

Det begrepp som läkaren (antar jag) Johannes Hofer myntade 1668 gällde inte någon vardaglig längtan efter något m.e.m. inbillat förflutet, som ju brukar vara fallet, utan var en diagnos. Det ersatte Schweizerheimweh och mal du Suisse, "schweizersjuka", tydligen vanlig bland landets många och ansedda legoknektar som ofta tillbringade långa tider i avlägsna och främmande platta trakter.

Som medicinsk term började den tappa mark mot slutet av 1800-talet. När beskrivningen ovan gavs ut 1947 var den moderna betydelsen tämligen färsk; den uppkom under förra delen av 1900-talet.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Ifall legosoldater har hemlängtan så har nog krigströtthet/PTSD mer med saken att göra än nostalgi.

Sensemaker

Lena Synnerholm sa...

Dur är väl medveten om, att posttraumatiskt stresssyndrom (PTSD), inte är samma ska som krigströtthet?

Anonym sa...

Mig veterligen är krigströtthet inte ens en diagnos. Mitt snedstreck avsåg väl att säga PTSD och/eller vanlig (icke-psykiatrisk diagnos) krigströtthet. Jag var väl inte helt tydlig.

Sensemaker

Hexmaster sa...

Du var tillräckligt tydlig. :-)

En poäng i inlägget var att det som då kallades nostalgi idag kallas andra saker. Om de är ett och samma, vilket torde vara fallet.

Lena Synnerholm sa...

I så fall heter det "hemlängtan" idag.