2018-07-25

Sillsallaten

Nog är "sillsallaten" bekant? Namnet på det så kallade unionsmärket, där svenska och norska flaggan ingått någon sorts union. Förekom på respektive nations flagga när det begav sig. Och jag har inte funderat förrän precis nu på vad som hände om någon hissade en "ren" flagga, utan märket. Blev det straff på sånt?

Men att jag tar upp märket här beror på att jag äntligen fått en förklaring till varför man jämförde märket med just sillsallad. Den rätten ser ju inte ut som något särskilt, åtminstone de som jag har sett. Men på Wikipedia: Unionsmärket visas "en traditionell norsk sillsallad". Och då behövs inga ytterligare förklaringar.

Där nämns även att beteckningen myntades av en norrman i förklenande syfte. Den tolkningen försvann snabbt.

Bonus: Standardillustrationen av skandinavismen är nog den mest spridda bild där man samtidigt ser de svenska och norska unionsflaggorna. Unionsmärket är som synes likadant på båda flaggorna.


2 kommentarer:

starkmjoelk sa...

Det var inte vanligt att enskilda hissade nationsflaggor innan 1900-talet. Flaggor var då främst en symbol för staten och användes också av handelsfartyg. Kanske var det därför en icke-fråga vad som hände om man hissade fel.

Många visste inte ens hur svenska flaggan såg ut. Det tycks t ex som att flaggan hissades på Stockholms slott för första gången 1873: https://www.svensktidskrift.se/nar-sveriges-flagga-blev-svenskarnas/

Hexmaster sa...

Helt rätt. Flaggande privatpersoner är ett minne av första världskriget, då Svenska flaggans dag instiftades. Och inte ens kungliga slottet började förrän 1873. Det rynkades på näsan åt det påfundet; många ansåg flaggor höra hemma på havet, inte på land.