2018-07-27

Därför kallas det "blodmåne"

Månen förmörkas den 28 september 2015
Och jag såg när Lammet bröt det sjätte sigillet. Och det kom en väldig jordbävning, och solen blev svart som en tagelsäck, och hela månen blev som blod.
- Johannes Uppenbarelse 6:12

Ikväll blir det månförmörkelse. Den kommer att bli ovanligt heltäckande och långvarig eftersom månen går djupt in i jordens "kärnskugga". Då kan vi också se ett fenomen som är mycket tydligare än under partiella förmörkelser: Månen blir inte bara mörkare utan även påtagligt roströd. Det beror på att det lilla ljus som ändå når månen gått genom jordens atmosfär som filtrerat bort kortare våglängder, på samma sätt som när vi ser en röd kvällssol.

Häromåret dök ordet "blodmåne" upp som beteckning på fenomenet. Det berodde tyvärr inte på Per Jorners Blodmåne (Nortstedts 2012) utan på en apokalyptisk profetia som pastorerna Mark Blitz och John Hagee tänkt ut. Den gick ut på att en serie månförmörkelser 2014-15 sammanföll med judiska högtider på ett sätt som i bibeln anges som ännu ett tecken på jordens förestående undergång. De kallade den Blood moon prophecy: "Solen skall vändas i mörker och månen i blod" (Joel 2:31, citerad i Apg 2:20 och jfr Upp 6:12). Den fjärde och sista av de fullmånarna inträffade den 28 september 2015. Exakt vad som sedan skulle hända framgick inte av profetian. Vilket nog var lika bra.

Media hakade givetvis på, först på profetian (åtminstone i USA) och även efteråt har ordet hängt med. En blodmåne är ju ca 50 gånger mer rubriksmässig än lama "månförmörkelse". Det är därför vi idag kan läsa om blodmånen överallt; för att att förvirrade pastorer fantiserat kring bibelord och måntabeller.

2 kommentarer:

bosjo sa...

Filtrerat bort kortare våglängder, borde det väl vara?

Hexmaster sa...

Så klart, tack.