2018-07-06

Ryska troll

Blir sällan star struck men nån gång ibland så. Den här gången var det Jessikka Aro från YLE, mitt i bild. Det var hon som härom året bevisade vad många dittills misstänkt: Att ryska staten driver trollfabriker där avlönad personal förvirrar, hotar och tramsar runt på nätet. Naturligtvis fick hon en hel del skit för det avslöjandet.

På samma dragning nämnde Anu Koivonen från Stockholms universitet en intressant sak som vi nog är många som åtminstone tänkt: Att medier saknar verktyg för att analysera sociala medier. Hur kan det annars komma sig att en handfull kommentarer (som mycket väl kan komma från ett enstaka troll) blåses upp och upp tills det når löpsedlarna?

Problemet är inte bara "gammelmedias" naivitet och okunskap. När folk går ut på nätet och möts med hat, hot och förvirring, så blir det lätt så att de ödar sin energi på meningslösa diskussioner (nämligen med folk som inte bryr sig ett skvatt om själva frågan) eller tystnar. I båda fallen minskas det demokratiska inflytandet, och det med ytterst enkla och billiga medel.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ryska staten driver trollfabriker. Tja vad skall man saga. Vill man forsta Rysslands anseende i varlden bor man betanka foljande: Nar Putins Ryssland beter sig svinaktigt ar det manga som ar ledsna, men ingen som ar forvanad.

Sensemaker