2018-07-18

Nollpunktsenergi

Helium som ändå flyter

Nollpunktsenergi, zero-point energy, är en stor grej i vissa förvillade kretsar. Den förknippas med flygande tefat, Nikola Tesla och konspirationer från Makterna™ som håller potentiellt världsförbättrande kunskap borta från massorna.

Nu är nollpunktsenergi inget påhitt utan högst verklig, och ingår i den av pseudovetenskapen grovt missbrukade och missförstådda kvantfysiken. Enkelt uttryckt är nollpunktsenergin den energi som återstår i ett "system" sedan man tagit bort så mycket energi som möjligt. Hur mycket man än kyler ner en atom så bibehåller den en viss energi. Ett påtagligt exempel är helium som håller sig flytande oberoende av temperatur (däremot inte oberoende av tryck).

Men det innebär inte att nollpunktsenergi någonsin kan komma till användning. Huruvida det är teoretiskt möjligt är inte säkerställt men ...
As to whether zero-point energy may become a source of usable energy, this is considered extremely unlikely by most physicists, and none of the claimed devices are taken seriously by the mainstream science community.
- The Calphysics Institute: Zero-Point Energy

Nämnda "claimed devices" är en ständig ström av uppfinningar vars konstruktörer oftast, vad jag förstått, är fullkomligt ärliga i sina förvillelser; de hävdar och tror att grejorna fungerar trots att de inte gör det. Det är en modern form av evighetsmaskiner och de vises sten.

Wikipedia: Zero-point energy

Inga kommentarer: