2018-07-17

Ett kök 1937

Gunnar Lundh: "Statare, kvinna vid spis, Östra Lagnö" (1937; Nordiska Museet)

Det här är ett litet experiment: Hur mycket historisk information kan man hitta i en enkel bild? Mitt klotter är bara en anspråkslös början.

Detta kök var sannerligen inte modernt någonstans. Men det var heller inte, vad jag förstår, extremt otidsenligt; ännu 1937 fanns det många hushåll som inte hade vatten och avlopp.

A2-3: Torrvaror förvaras inte i sina förpackningar eftersom de köptes i lösvikt nja! det fanns allt gott om fabriksförpackade varor på den tiden. Men man kunde välja att ha dem i plåtburkar ändå. För att se vad som är inuti är de försedda med fönster.

ABC6: Flugremsan är obligatorisk på landet.

B1: Är det en strömbrytare intill dörrposten? Har man el indraget? De flesta hade elektricitet 1937 men undantagen var inte få.

B4: Späntkniv med två handtag. Används för att spänta småstickor av vedträn.

C1: Rinnande kallt vatten (ljummet på sommaren) fanns i behållare. Den fick fyllas på vid behov.

C5: Gissar att kvinnan är i färd med att tvätta. Tvättbaljan värms på spisen. Trasorna hängs upp på snöre ovanför där de torkar fort.

D1-2: Disken i diskhon ... Men mycket få avställningsytor, vare sig man ska diska, tvätta eller laga mat.

D3: Vedlår.

D5: Husqvarna 27 är en av Sveriges mest sålda spisar över huvud taget. Jag vet inte när de tillverkades. När kök med gammaldags härd uppgraderades med järnspis var en vanlig lösning att bygga in den senare i den förra.

E1: Avloppet utgjordes av slaskhinken, som fick tömmas vid behov.

7 kommentarer:

HJ sa...

BC3-4: ser ut som en bessman, handhållen balansvåg, som hänger bakom handduken. Man ser kroken och tyngden i andra änden.

HJ sa...

Sen ser man dels hur tapeter sågs som "lyx", man tog de bitar som man kom över och satte där de gjorde mest nytta. Bakom möbler behövdes inga tapeter.

Sedan ser man i överkant på bilden (A-raden) hur ellen är indragen efter att huset byggdes, utanpåliggande och utan bekymra sig om närheten till murstocken.

Christian_Henriksson sa...

C7: Notera även avsaknaden av dörrhandtag. Nyckeln fick tjänstgöra i stället.

Och apropå de där torrvarorna i lådorna: Det säger också en del om hur mycket kryddor det fanns i maten, även om det ser ut att finnas ett par mindre burkar vid A6 som kanske också innehåller vissa kryddor.

Hexmaster sa...

Morsan hade några kommentarer .... Ganska många faktiskt. Lätt hopredigerade:
-----------
Var i både stan och på landet. El kom först i stan, men bara för belysning på de ställen där vi bodde.
Värme kom från spis, kamin och kakelugn, eldade med ved, koks, briketter. På sommaren primuskök för matlagning.
Kallvattenkran fanns i köket, pump på gården. Vattnet fick värmas till disk, bad och tvätt.
Iakttag "husmödrarnas" arbetsställning: krokig rygg. Alla arbetsytor var lågt placerade. (Gäller både stad o land.)
Varor fanns så klart i fabrikspåsar. åtminstone på 40-talet. [Vilket jag visste, egentligen...] Kungsörnen, Kejsarkronan... Vi hade ej plåtburkar till specerier, men ibland porslins-dito. Burkar för skokräm och ugnssvärta såg likadana ut och kunde blandas ihop.
Flugfångare (vi sa ej flugpapper), mest på landet.
På landet: vedlåda, vattenspann, slaskespann. Vattnet hämtades i brunn en bra bit från huset. [Mycket vanligt! Bilden av pump/brunn på gårdsplanen är vanlig men det fanns väldigt många som kunde få gå hundratals meter eller mer.]
Belysning på landet: Karbidlampa (i köket för vår del), fotogenlampa (flyttades mellan rummet och kammaren).
Stan/landet: Fflyttbart bakbord, diskbalja (zink). tvättbalja (trä), badbalja (zink).
I stan kunde det vara tvättstuga i källaren.
Kylskåp hade vi aldrig förrän på 50-talet. Varje år i rötmånaden fick man "sommarsjuka". (Vi kräktes, alltså.) Ända tills vi började bo i stan även på sommaren!


Hexmaster sa...

Håkan: Jag såg delarna av ditt besman men kom inte på att de hängde ihop. Fin observation om tapeter som en sorts golvmattor, att placeras där de gör mest nytta. Och elinstallationer från denna tid kan ofta lämna ... En del övrigt att önska. (Den användes sannolikt enbart för belysning.)

Christian: Mycket bra! När började man sätta handtag på alla innerdörrar? Betr kryddor har jag förstått det som att man vid denna tid hade betydligt mindre kryddor än idag - men att man gärna sockrade i tid och otid.

Ser nu hyllans hyllremsa. Såna har fallit ur bruk. Och rätta mig om jag har fel men står det en kaffepanna på hyllan? I ett kök utan extra nånting så har man ändå två kaffepannor?



Christian_Henriksson sa...

När det gäller den där avsaknaden av dörrhandtag kan det ju faktiskt vara så att den där dörren leder till ett skafferi. De fick väl handtag rätt mycket senare än alla andra dörrar inomhus. Jag vill minnas att det t o m kunde hända att det var så på 70-talet när jag var liten pojk.

Anonym sa...

Min gissning är att torrvaror förvarades i burkar av keramik och plåt, snarare än papperspåsar och kartonger, för att minska risken för skadeinsekter. Det är iaf anledningen till att jag gör detsamma år 2018, och risken var nog inte mindre på den tiden.