2018-06-04

Lördagsfråga 517: Abbor

  1. Om man tittar väldigt noga ser man att tåget utgörs av fyra lok (eller drivenheter som proffsen lär kalla dem): Först ett med förarhytt, sedan två utan, och så ett med. Uppställningen kallas A B B A.
  2. Christian Gerhard Ameln i Bergen bildade 1836 ett aksjeselskap i eget namn för fiskhandel. På 1850-talet flyttade hans söner verksamheten till Stockholm, av alla ställen, och gav det namnet AB Bröderna Ameln. Omsider övertog ABBA Gravarnes konservfabrik i Kungshamn (se Faktoider: Gravarne om namnförvirringen). Där är de än idag och lägger in sill, tillverkar den svenska nationalsymbolen Kalles kaviar med mera.
  3. T. v. Abba Ahimeir (1897-1962), ryskfödd jude, marxist och sionist. Kämpade mot britterna i Palestina med såväl politiska som hårdare medel.
  4. El Greco återger Kristi plåga i Getsemane: "Abba! Fader! [grundtexten har samma ord på arameiska, sedan grekiska] För dig är allting möjligt. Ta denna bägare från mig. Men inte som jag vill, utan som du vill." (Mark 14:36) Därefter grälar han på lärjungarna att de inte ska sova utan hålla sig vakna och be att de inte utsätts för prövning vilket verkar besynnerligt; den som sover prövas ju inte?
De fyra abborna satte Pölsan.

Inga kommentarer: