2018-06-13

Fake views: Snyggare än på riktigt

Så här ser Spektrumhuset i Nya Hovås, "Göteborgs nya stadsdel", ut i prospektet.
Husets gestaltning bygger på en tvåskalsprincip, där en inre byggnadsvolym byggt som ett traditionellt och rationellt klimatskal kläs i en yttre struktur, en exklusiv, lätt och genombruten fasad med lameller av metall.
- Semrén+Månsson: Nya Hovås, Spektrum

När en branschsajt skrev om det påbörjade bygget illustrerades det som ovan. (Next Step bygger galleria i nya Hovås, fastighetssverige.se 18 juni 2014).

Bilderna på det ännu icke existerande huset är naturligtvis digitala produkter, framställda för att man ska få en uppfattning om vad man kan förvänta sig. Fast när den som håller i den digitala penseln är part i målet så är det inte märkligt om vision och verklighet ibland tenderar att ... Divergera en smula.

Här byggs det faktiska Spektrumhuset i Nya Hovås, fotograferat av Google Maps. Även om det råkade bli en mulen dag i verkligheten, till skillnad från det renderade solskenet – fast är det inte alltid strålande solsken i den renderade världen? Utom när det är natt och stämningsfullt glimrande ljus – så går det inte att komma ifrån att skillnaderna hade kunnat vara mindre om man velat. Så att säga.

Fenomenet är naturligtvis välkänt bland arkitekter. I den branschen sitter folk hela dagarna och producerar fantasier som aldrig kommer att realiseras. Och varför skulle de det? Det är ju fantasierna som säljer in produkterna hos beslutsfattare och allmänhet.

Ett typiskt exempel, som syns på den andra bilden ovan, är att visionsbilderna alltid rymmer mycket folk och få bilar, medan verkligheten tenderar att bli tvärtom.
Trots att det är ett parkeringshus visar illustrationen en bilfri miljö med en mängd cyklister och gående som samtliga har nått sin idealvikt.
- Peter Olsson: Fake views – Kontrasten mellan visionsbilder och verklighet, Arkitekturupproret 6 juni 2018

I en annan artikel om ämnet tog man upp ett annat Göteborgsexempel. Det ser ut så här som renderad fantasi. Verkligheten är så gräslig att jag inte vill återge den.
"Glaciären som skir, lätt varierad och transparent dröm."

[censur]
"Glaciären som en alldeles för lång kopia på ett lamellhus från 1974 utan bra kopplingar till gatan."
- Patrik Höstmad: Stadsbyggandets Ecce Homo, Yimby Göteborg 2 mars 2015
5 kommentarer:

Anonym sa...

"...är det inte alltid strålande solsken i den renderade världen? Utom när det är natt..."
Ibland är det strålande solsken mitt i natten också. En av byggfirmans bilder på huset där vi bor visade fasaden i solsken. OK. I stort sett rakt norrifrån. ???

/Cathy

Hexmaster sa...

Det är ironiskt eftersom det finns program där seriösa arkitekter och mäklare kan visa hur ljuset faller in i en byggnad en sommarmorgon, höstkväll etc, med full koll på väderstreck och allt. Det där norrskenet är uppenbarligen inte simulerat i ett sådant.

Anonym sa...

Var bor du, Cathy?

Anonym sa...

Det tänker jag inte tala om. Men vad gäller att peka ut den skyldige till norrskenet kan jag säga att det är i Stockholmstrakten, byggt för c:a 10 år sedan.
Så jag bor inte på södra halvklotet, då vore solsken norrifrån helt OK.

/Cathy

Anonym sa...

Det var bara det jag ville veta. Övervägde midnattssol...